Därför ska du ALLTID tvätta nya kläder innan du använder dem.

Det är så härligt att gå runt i en klädaffär och hitta något plagg som är snyggt, sitter helt perfekt och dessutom har överkomligt pris. När man väl har tagit beslutet att slå till så vill man självklart använda klädesplagget så fort som möjligt – och struntar kanske därför i att tvätta det först. Det är en ganska dum idé. I ett inslag gjort av tv-stationen CBS visar det sig nämligen att såväl nyinköpta kläder som kläder köpta från second hand-butiker kryllar av bakterier.

I testet har reportern köpt en tröja, ett par byxor, en klänning och ett par skor – dels nyinköpta från en klädaffär och dels köpta från en second hand-butik.

Väl i labbet visar det sig att kläderna inte är särskilt rena över huvud taget.

Båda tröjorna är exempelvis fulla av bakterier runt omkring nacken, vilket beror på att tröjan från klädaffären sannolikt har provats av någon annan person innan samtidigt som tröjan från second hand-butiken inte har tvättats tillräckligt väl.

Alla kläder i testet utom ett par skor från second hand-butiken (!) har bakterier på sig – och inte ens ett färdigt paket med underkläder är rena när de testas i labbet.

– Det är ganska äckligt. Det är väldigt äckligt, till och med, säger en person som intervjuas i klippet.

Så vad ska du göra då när du har köpt ett nytt plagg?
Jo, experter rekommenderar att du alltid ska tvätta kläderna så varmt som det går enligt tvättanvisningarna och att du dessutom ska göra det med blekmedel. När det gäller skor kan det vara bra att dra med en antibakteriell våtservett inuti skorna.

Först då kan du vara säker på att dina kläder faktiskt är som nya.

Vi är många som inte tänker på att nya plagg faktiskt är ganska smutsiga – eftersom andra personer alltså har varit i kontakt med samt testat dem tidigare. Förutom att tvätta dina nya kläder kan du göra andra en tjänst genom att ha andra plagg under när du står i provrummet, samt att alltid tvätta händerna.

Dela gärna vidare så fler kan ta del av informationen och tvätta sina kläder innan användning!