Därför ska du inte dricka varmvatten ur kranen.

Det händer inte ofta, men några gånger har jag faktiskt druckit varmt vatten ur kranen. Inte för att det är speciellt gott, mest bara för att det råkat blivit så. Men det är något jag kommer sluta upp med direkt, efter att ha läst detta. Många av er vet nog att det kan vara farligt att dricka eller laga mat med varmt vatten, men för de som inte har lika bra koll på detta tänkte jag att det kunde vara bra att dela varningen vidare. Så nästa gång latheten kanske slår till och du tar varmt vatten direkt från kranen, tänk på detta:

Egentligen är det lite ologiskt, eftersom kallvatten och varmvatten samma kran. Men grejen är att de inte produceras på samma sätt. Varmvattnet räknas nämligen inte som livsmedel och kommer därför inte genom samma vattenledningar. Det finns inte heller lika strikta kontroller när det gäller varmvatten, eftersom det inte anses vara livsmedel. Kallvattnet måste dock först genomgå en bedömning, för att det ska vara hälsosamt och säkert att dricka.

Det kan finnas metaller som kommer från varmvattnet i kranen och de försvinner inte även om du kokar vattnet.

– Det är inte livsfarligt men väldigt onödigt att utsätta sig för mer tungmetaller än nödvändigt. Förutom koppar och nickel kan det i sällsynta fall finna bly i vattnet, och det är en tungmetall vi verkligen inte vill få i oss i onödan, säger Torbjörn Lindberg, statsinspektör på Livsmedelsverket, till Vardagspuls.

Ledningarna i våra kök och badrum består ofta av kopparrör och därför händer det att vi får i oss koppar med dricksvattnet. Detta i sig behöver inte vara farligt, eftersom kroppen behöver koppar. Däremot påverkar varmvatten metaller i högre grad och då riskerar vi att få i oss för mycket av exempelvis koppar. Risken är dessutom större i nybyggda lägenheter och hus, eftersom nylagda ledningar är mer känsliga.

varm

Speciellt småbarnsföräldrar bör se upp med detta, enligt Torbjörn Lindberg. Ett för högt intag av koppar kan leda till svåra magbesvär och barn ligger särskilt i riskzonen. Så om du vill spara tid när du gör barnens välling genom att använda varmvatten direkt från kranen så bör du kanske tänka efter en gång extra.
– Generellt är barn känsligare än vuxna, de har inte alla försvarsmekanismer fullt utvecklade. Dessutom dricker de mer vatten i förhållande till sin kroppsvikt än vuxna. Man ska vara försiktigare med dricksvattnet när det gäller barn, säger Torbjörn Lindberg.

Går det då att ta reda på om man har för höga halter koppar i dricksvattnet?

Ja, det finns vissa saker du kan tänka på. Om ditt vita porslin färgas grönt av vattnet eller om ditt blonda hår blir grönaktigt kan det vara ett varningstecken på att kopparhalten är hög. Vattnet kan också börja lukta och smaka illa vid höga halter av koppar i vattnet. Om du misstänker att ditt kranvatten innehåller för mycket koppar ska du kontakta din hyresvärd eller fastighetsägare, enligt Livsmedelsverket.

Dela gärna vidare denna information med alla du känner, för jag vet flera som inte har koll på detta!