Därför bryr sig rika människor mindre om andra. Forskarnas resultat är verkligen förbluffande.

Jag har många gånger hört folk säga att fattigare människor känner mer medkänsla och oftare delar med sig till andra än rika personer. Psykologen Dacher Keltner vid University of California i Berkeley har studerat fenomenet och kommit fram till att det stämmer. Inte bara det, han kan även berätta varför det är så här.

Det Dacher Keltner upptäckte under sina undersökningar var häpnadsväckande. När man ser någon som råkar ut för smärta eller något jobbigt reagerar hjärnan som om man själv råkade ut för något liknande.

Kindess05-bf17d3e747c7ccbd8ddef8836e9805e5

Foto: Upworthy.

Personer som bor i fattigare områden ser oftare personer som är i behov av hjälp. Det är också mer troligt att de samarbetar för att hjälpa varandra.

Men personer som själva inte brukar behöva hjälp är också mindre villiga att hjälpa andra, visar Dacher Keltners forskning. Hans studier visar också att om man inte brukar hjälpa andra ofta så blir det svårare att känna empati och medkänsla för andra.

Om man själv har det gott ställt blir det svårare att föreställa sig hur dåligt andra har det, eftersom man inte konfronteras av det på samma sätt. Det är också lättare att glömma bort att andra behöver hjälp om man inte själv behöver det.

I den här videon berättar Dacher Keltner mer om hur det fungerar. Det han har kommit fram till är verkligen spännande!

Publicerad av Newsner Vetenskap, gilla oss gärna: