Därför känns skandinavisk luft så frisk.

Jag bor inne i stan men gillar att vistas ute i naturen. Jag känner att jag behöver gå en promenad minst en gång om dagen för att min kropp ska vara nöjd. Det är likadant när jag reser utomlands, jag gillar att besöka parker och bäst av allt är ju att vara nära havet.
Men när jag kommer hem till Sverige märker jag alltid att det är något annorlunda med luften, på något sätt känns den friskare.

Och viss är luften är olika på olika ställen i världen. Och det är nog inte bara jag som tycker att den skandinaviska luften känns väldigt frisk. Det är nämligen så att den skandinaviska luften upplevs som frisk eftersom det är en ganska kall. Detta beror på regionens placering i västvindsbältet på randen av en kontinent nära en ocean, skriver Illustrerad Vetenskap.

Det är även luftens innehåll som gör att luften känns fräsch. Skandinavisk luft innehåller så kallade terpener – eteriska oljor som frigörs från barrträd.
Terpenerna gör att luften får en frisk barrträdsdoft. Det är samma doft som används i rengöringsmedel och i luftfräschare för bilar, uppger Illustrerad Vetenskap.

luft

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna