Därför ska du aldrig någonsin gå med skor inomhus

När jag var liten tjatade alltid min mamma om att jag inte fick ha på mig skor inomhus. Då förstod jag inte riktigt varför, men så här i efterhand känns det ändå väldigt vettigt. Jag sprang ju alltid runt och lekte i vattenpölar, jordhögar och träd så skorna blev helt smutsiga – och jag skulle ju naturligtvis inte skita ner de fina mattorna och trägolven i onödan.

Men faktum är att smutsiga golv bara är det minsta problemet med att bära skor inomhus. På dina skor bor det nämligen mer än 421 000 bakterier – och de kan i värsta fall vara mycket farliga för din hälsa.

Studier visar att det i genomsnitt finns upp till en halv miljon bakterier på våra skor – något som de flesta av oss inte tänker på när vi knallar runt i hemmet med skorna på.

E. coli

Bland dessa bakterier finns bland annat E. coli, en vanlig tarmbakterie. I studien såg man faktiskt denna bakterie på hela 27 procent av alla skor som undersöktes.

”Vi trampar på saker som fågelskit, hundbajs och bakterier på offentliga toaletter, alla källor till E. coli”, förklarar mikrobiologen och professorn Kelly Reynolds från University of Arizona i en intervju med The Huffington Post.

Om man släpar in den snuskiga bakterien i hemmet kan det i värsta fall sprida sig till mat- och dryckesvaror eller på andra sätt komma in i kroppen.

E. coli kan bland annat leda till diarré, kräkningar, infektioner och i värsta fall hjärnhinneinflammation och dödsfall. Som med så mycket annat gäller det ofta att ju svagare kroppen och immunsystemet är, desto mer skadlig kan en bakterie som E. coli vara för kroppen.

Kemikalier och gifter

Kemikalier och gifter används till många nyttiga sysslor – och till många vardagliga produkter som vi alla vet också innehåller vissa mängder kemikalier och gifter.

Men om man klampar omkring inomhus med ytterskor kan man dra med sig kemikalier och gifter direkt in i vardagsrummet.

”Tänk på regnvattnet som finns ute på gatan. Det kan innefatta bensin och kemikalier som fastnar på dina skor och följer med in i hemmet”, säger Kelly Reynolds som också betonar att om kroppen utsätts för det tillräckligt länge – och många gånger – i livet så kan det orsaka sjukdom.

Barn som leker på golvet

Var särskilt uppmärksam på om det finns barn som leker på golvet ifall du eller andra går runt med skor inomhus.

Barn tenderar att stoppa leksaker eller fingrar i munnen – och de har ofta varit i kontakt med golvet och därmed bakterierna som följt med inomhus på grund av skorna.

Personligen går jag inte runt med ytterskor hemma men det händer att gäster, barn eller stundtals min make inte tar av sig skorna i hemmet – och det kan dessvärre vara farligt för de allra minsta.

Ett smutsigt hem

Bortsett från bakterier och giftiga ämnen som sätter sig på skorna så har min kära mor fortfarande en klok poäng. 

Skit, smuts och jord släpas in i hemmet så länge du inte ställer skorna vid ytterdörren. Det betyder i sin tur en otroligt irriterande sak för dig: ännu mer städning.

Det kan diskuteras hur illa det är att gå runt med skorna inomhus – men klart är att det kan vara både motbjudande och i värsta fall farligt för barn och vuxna.

Hjälp gärna till att dela vidare det här så att fler kan lära sig om farorna med att gå runt med skor inomhus!