De ger bort gratis solceller till fattiga familjer.

Att installera solceller i sitt hem är inte superenkelt eller billigt. I USA har det främst varit något som de med tjock plånbok haft råd att installera. Men nu ska låginkomsttagare i Kalifornien få solceller helt gratis, tack vare ideella organisationen Grid Alternatives.

Trots att priserna på solceller i USA har gåt ner de senaste sju åren är det något som enbart överklassen och medelklassen har råd med. Att installera solceller i ett hus i USA kostar runt 120 000 kronor. Enligt en undersökning gjord av Center for American Progress gick 67 procent av solcellerna i Kalifornien till hushåll med en årsinkomst på mellan 325 000 och 730 000 kronor. Resten av solcellerna gick till rikare områden, skriver SFGATE.

Men nu ska det bli ändring på det. Grid Alternatives, som håller till i Oakland, ska installera solceller i fattigare områden med hjälp av pengar, runt 120 miljoner kronor, som ska gå till att bekämpa den globala uppvärmningen. Grid Alternatives idé är att företag som själva förorenar ska sätta upp solceller hos de som inte har råd att göra det själva. Målet är att installera solceller i över 1600 hem fram till slutet av nästa år.

Hemmen som får solcellerna kommer inte att behöva betala något alls för dem. Men de ombeds att ge arbetarna, som sätter upp cellerna, mat eller hjälpa till med installationen om de kan, skriver IFLScience.

solceller

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.