De lyfter på duken och avslöjar något jag aldrig hade väntat mig. Storleken på resultatet är helt otrolig!

Vad tänker du på när du hör ordet betong? Broar, vägar och hus kanske. Förmodligen inte på tält. Men detta speciella material kan ändra på det.

I videon nedan, som har publicerats av National Geographic, används ett material som kallas betongcanvas. Materialet består i grund och botten av samma delar som betong, men det är så flexibelt att det kan formas hur som helst. I alla fall till en början. När materialet har blivit blött och fått tid på sig att torka och hårdna blir det lika starkt och stabilt som vi är vana vid att betong blir.

Bildkälla

betongtalt1

Detta gör det möjligt för folk att bygga byggnadsstrukturer mycket snabbare än med traditionella byggnadstekniker.

I filmen nedan ser du hur Richard Ambrose and Jonny Phillips snabbt bygger upp ett tält av detta betongduksmaterial. Videon har setts över åtta miljoner gånger på Youtube. Endast luft och vatten behövs för att montera tältet.

Bildkälla

betongtalt2

Denna typ av tält har främst använts av militären, säger Peter Brewin på det brittiska företag som säljer betongduken i en intervju med National Geographic. En del tält har också sålts till ideella organisationer som sysslar med humanitärt arbete, men tälten är lite ”för permanenta” för att passa ett tillfälligt läger vid en humanitär kris och det har också varit svårt för företaget att producera så många tält som organisationerna vill ha.

Bildkälla

betongtalt3

Detta är ändå riktigt häftigt. Gilla gärna om du håller med!

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna