Den ofullbordade obelisken i Egypten har fascinerat människor sedan 1922.

Det forntida Egyptens kultur är något som alltid har fascinerat mig. Speciellt den  den historiska faraonska perioden, vilken inföll mellan ca. 3100-30 f.Kr, är något jag hittills aldrig har tröttnat på. Tyvärr har jag aldrig haft möjligheten att åka ned till den guldgruva av historiska platser som Egypten är, men om jag åker dit ska jag definitivt försöka ta mig till staden Assuan, i ett av det forntida Egyptens stenbrott. Här gjorde den brittiske egyptologen Rex Engelbach ett lika imponerade som oväntat fynd 1922. Huggen direkt ur klippan av granit, liggandes på marken, upptäckte Rex Engelbach en gigantisk obelisk. Pelaren av granit var inte helt färdigställd, men mätte ändå över 42 meter och vägde hela 1200 ton. Den var alltså mer än tre gånger så stor som någon annan tidigare kände obelisk.  Men varför fullbordades inte mästerverket? Och hur bar sig egentligen egyptierna åt för att bygga detta mästerverk?

Den ofullbordade obelisken i Assuan hittades 1922 och skulle varit den största obelisk världen skådat, om den rests. När Rex Engelbach hittade stenformationen var det mesta av obeliskens 42 meter täckt av grus och sten. Bara en liten del var synlig för omvärlden, innan han och ett team av arkeologer satte igång med att gräva ut den mäktiga stenkolossen.

obelisk1

Obelisken berättar en historia om vilken hybris faraonerna hade, vilket arbete de tvingade sina undersåtar att utföra, men också en historia om ett gigantiskt misslyckande. Skrytbygget ska ha varit beställd av Hatshepsut, en kvinnlig farao i Egypten som regerade 1479-1457 f.Kr. Det var mycket ovanligt att kvinnor var faraoner och Hatshepsuts mytomspunna liv har fascinerat forskare i tusentals år.

Hatshepsut tros ha burit alla de (manliga) attribut vilka hörde till kungaämbetet, såsom lösskägg, kilt och krona. Hon gick även runt med bar överkropp. 1457 f.Kr. försvann hon under mystiska former och det tog lång tid innan hennes namn blev känt för omvärlden. Anledningen? Hennes styvson, som blev farao Thutmosis III, raderade bort allt som hade med Hatshepsut att göra efter hennes död.

hatse

Obeliskens ingenjörer och skapare snidade obelisken direkt ur berget vid stenbrottet i Assuan, där mycket av graniten togs för bygga pyramiderna. Men eftersom men sprickor dök upp i graniten övergavs projektet. Den undre sidan av obelisken är fortfarande fäst till berggrunden.

800px-Assuan_07

Den Ofullbordade obelisken är är ett populärt turistmål, men även en viktig källa till kunskap. Det syns fortfarande huggmärken och markeringar på obelisken, vilket ger arkeologer och forskare en spännande inblick i de forntida Egyptens stenhuggare tekniker.

Obelisk2

I närheten av obelisken har också dess hällristningar hittades, föreställandes delfiner.

Flickr/PennState

Aswan Obelisk Quarry Images Egypt

Totalt har man genom åren hittat 27 egyptiska obelisker, men bara sex finns kvar inom landet. Övriga är utspridda runt om i världen, bland annat återfinns hela 13 obelisker i Italien och Rom.

Flickr/DavidBerkowitz

4058081723_ba65733c43_b

Förutom den ofullbordade obelisken hittades ytterligare en påbörjad obelisk 2005, i samma område. Stenbrotten i Assuan och alla oavslutade objekt är numera museum och officiellt skyddade av den egyptiska staten som arkeologiska platser. Visst vill man åka dit och titta? Dela gärna artikeln med dina vänner om du tyckte detta var intressant!

Vill du ha fler liknande artiklar om historia i ditt Facebook-flöde? Gilla gärna Newsner Historia genom att klicka på knappen nedan.