Det händer i din hjärna om du skrattar en gång om dagen, enligt forskningen.

Vill du också bli gladare, få fler vänner och leva längre? Det är enkelt – tänk positivt! Hjärnforskning visar att du mår som du tänker.

Du kan själv styra din hjärna. Och fördelarna med att tänka positivt är många. Inte nog med att du blir gladare – du blir också mer omtyckt, får lättare fler vänner, lyckas bättre i relationer och lever längre. Glada människor lever i snitt 7,4 år längre enligt statistik.

– Vetenskapen bevisar att det går att tänka sig frisk och därmed också till glädje. Man kan mata sin hjärna så att man får ett bättre liv, säger överläkare Nisse Simonson, som har skrivit en rad vardagspsykologiska böcker, till Land.se.

Hjärnan kan bilda nya celler och är därmed formbar. Den upptäckten gjordes i början av 2000-talet. Sedan dess har positiv psykologi sköljt över världen.

Nisse Simonson menar att flera människor ändå låter de pessimistiska tankarna ta över, och ältar sina problem.

– Glädje uppstår inte hux flux utan kommer från de tankar och känslor du själv väljer. I hjärnan finns ett starkt band mellan de tänkande och de känslomässiga delarna, och människan har därmed mycket god kapacitet för att medvetet skapa glädje, säger överläkaren till Land.se.

Det är också bra att ge uttryck för sin glädje. Gapskratta, gärna och ofta.

– Ett riktigt ordentligt gapskratt så man är alldeles utpumpad och svettig efteråt är ju som en själslig orgasm, säger Nisse Simonson.

Dela gärna om du också vill uppmärksamma detta.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna