Det händer i din kropp när du väljer att äta honung i stället för socker.

”En dag utan en vän är som en kruka utan en enda droppe honung kvar.” Nalle Puh äter honung och säger kloka saker om vänskap, Bamse äter honung och blir stark och hjälper folk. Det finns väl ingen som tvivlar på honungens styrkor? Själv älskar jag honung, har det alltid i te och brukar även använda det i matlagningen. Nu när det är grillsäsong är det fantastiskt gott att göra en marinad på honung. Men självklart är inte honung bara gott – det innehåller en del bra också. Här är sex anledningar att äta honung i stället för det onyttigare alternativet socker.

1. Honung skyddar mot sjukdomar och infektioner

Honung har länge använts som naturmedicin, och enligt svensk forskning innehåller färsk honung starkt antibakteriella mjölksyrabakterier. Tobias Olofsson, forskare vid Lunds universitet, säger till Vardagspuls att honung snart ersätta antibiotika.

2. Du får i dig nyttigheter

Sockerarten sackaros som finns i vanligt socker brukar kallas ”tomma kolhydrater”. Det ger bara energi, ingen näring. I honung däremot finns en del vitaminer, mineraler, proteiner och antioxidanter, enligt bland annat Matvett och Svensk honungsförädling.

3593475-honey-dipper-on-top-of-a-bowl


Bildkälla: Mostphotos

3. Du får energi

Honung ger nyttigare energi än vitt socker. Bin tillsätter ett enzym till nektarn, som omvandlar sackaros till glukos och fruktos (druvsocker och fruktsocker) – som är lättare för kroppen att omvandla, skriver Vardagspuls.

4. Honung är sötare än socker

Honung smakar sötare än vanligt socker, säger professorn Ingemar Fries till Allt om mat. Därför behöver man inte använda lika stor mängd honung som vitt socker i till exempel teet eller i matlagningen – eller för att stilla sötsuget.

5. Honung har lägre GI

GI, glykemiskt index, mäter olika livsmedels effekt på blodsockervärdet. Honung har lägre GI än vad socker har och är därför ett bättre alternativ, särskilt för diabetiker. Dessutom sägs det att sockerarten palatinos som finns i honung har ett extremt lågt GI-värde och förbättrar energiförbrukningen.

9912678-bi


Bildkälla: Mostphotos

6. Honung är en naturlig hostmedicin

Varmt vatten med honung är en vanlig huskur mot hosta och förkylning. Och enligt en studie vid en barnläkarklinik i Pennsylvania i USA lindrar två matskedar honung natthosta för barn. Honung är också slemlösande.

Tänk på att alltför hett vatten kan förstöra honungens bra egenskaper och tänk också på att inte äta honung med argumentet att det är ”nyttigt”. Det innehåller fortfarande förhållandevis få näringsämnen. Men som sagt: det är ett bättre alternativ än raffinerat socker. Dela gärna denna information vidare!

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna