Det händer i din kropp om du äter kött varje dag.

Köttets vara eller icke vara har blivit en kontroversiell fråga de senaste åren. Idag väljer en av tio svenskar bort köttet helt, men samtidigt ökar vi vår köttkonsumtion som nation. Enligt en studie från Lunds tekniska högskola äter vi årligen 70 kilo kött och charkprodukter per år och person i Sverige, vilket är 20 kilo mer än vad som rekommenderas. Vad händer egentligen med kroppen om man äter kött varje dag?

Du får ont i magen

Det är svårt att bryta ner allt protein som kött innehåller, det gör att våra kroppar omvandlar det som inte går att bryta ner till främst kolhydrat och fett – men även andra ämnen som kan åstadkomma skador, speciellt om man äter rött kött. Det skriver professor Charlotte Erlanson-Albertsson, Lunds Universitet.

Bildkälla

kött1

Du får brist på andra viktiga ämnen

Om man äter mycket kött ges det ofta mindre plats på tallriken till grönsaker. Man vinner på att byta ut delar av köttet mot grönsaker och bönor enligt livsmedelsverket.

Du får typ 2 diabetes

Om du äter mycket rött kött och charkvaror ökar din risk att utveckla diabetes typ 2. Detta visar en studie som publicerats i tidskriften Metabolism: Clinical and Experimental.

Bildkälla

5095925101_df16b2b2f9_o

Du får hjärt- och kärlsjukdomar

I en omfattande studie från Harvard School of Public Health fann forskarna att ju mer rött kött man åt desto högre risk att dö i förtid i hjärtkärlsjukdomar.

Bildkälla

www.public-domain-image.com (public domain image)

Du får cancer

Samma studie visade också att man det ökar risken för cancer, speciellt tjocktarmscancer. Värst är charkvaror och grillat kött. World Cancer Research Fund backar upp det påståendet.

Om du ska äta kött rekommenderar livsmedelsverket och de flesta andra experter att du inte äter med än 500 gram i veckan, vilket motsvarar ungefär fyra portioner.

Dela gärna om du också tycker Sverige ska äta lite mindre kött!

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna