Det händer i din kropp om du tar en halvtimme lång promenad varje dag.

Det är inte alla som trivs med vikter framför spegeln eller i svettiga spinningklasser på gymmet. Det är inte alla som orkar eller vill ge sig ut och springa flera kilometer. Men alla vet att motion är bra för hälsan och att kroppen mår bra av att röra på sig. Det gäller att hitta en motionsform man trivs med och klarar av. Och en halvtimme lång promenad på morgonen gör gott för de flesta. Det är inte bara enkelt och tidseffektivt, det är också en billig träningsform och det är skönt att komma ut i friska luften. Och: Det kommer med flera hälsofördelar.

Att ta en promenad varje dag, gärna på morgonen, kan göra underverk för kroppen. Det räcker att röra sig 30 minuter om dagen för att göra skillnad för både hälsa och humör. Ta två 15-minuterpromenader om du inte har tid att gå i en halvtimme. Måttlig motion duger gott och väl – bara den är regelbunden. Och se till att den också är något ansträngande, så att pulsen och andhämtningen ökar.

Att röra på kroppen ökar blodcirkulationen i kroppen, och kroppen tar lättare hand om förhöjda blodfetter och stresshormoner som adrenalin och kortisol. Med mindre stresshormoner i kroppen avlastas hjärtat och sömnen förbättras.

9536403-women-hiking
Bildkälla: Mostphotos

Motion ökar också energiförbrukningen – som i sin tur hjälper till att minska bukfettet. Blodsockernivån sjunker, risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar och motionen motverkar också bland annat högt blodtryck, diabetes typ 2 och övervikt. Ja, ni ser ju: en 30 minuter lång promenad gör verkligen underverk för kroppen.

En halvtimmespromenad varje morgon kan vara lika bra för kroppen som en löptur eller joggingrunda, det beror lite på vad man är ute efter. Men vid lågintensiv träning väljer kroppen fett som bränsle, och tar du dessutom en promenad innan frukost tar kroppen energi från reserverna. Därför kan morgonpromenader vara bra för fettförbränning. Dock sätter högintensiv träning i gång förbränningen bättre och det är lättare för kroppen att bränna kalorier efter passet.

Enligt en studie från 2013 är raska promenader minst lika bra som löpning när det kommer till att minska blodtrycket och kolesterolet samt risken för diabetes. Studien pågick i sex år och visade att:

• Löpning minskade risken för högt blodtryck med 4,2 procent, promenader med 7,2 procent.
• Löpning minskade risken för högt kolesterol med 4,3 procent, promenader med 7 procent.
• Löpning minskade risken för diabetes med 12.1 procent, promenader med 12,3 procent.
• Löpning minskade risken för hjärtsjukdomar med 4,5 procent, promenader med 9,3 procent.

15492134-stavgang
Bildkälla: Mostphotos

Dr Gregg Fonarow, talesman för American Heart Association, säger så här:

”Detta resultat tyder på liknande hälsofördelar för liknande energiförbrukning oavsett intensitet. Hur som helst, för de som är kapabla att träna mer intensivt kan det vara mer tidseffektivt.”

Hur som helst: Det krävs inte att man svettas på gym eller kör crossfit-pass för att bränna fett eller få kroppen att må bra. Testa att promenera med stavar eller att ha tyngder runt anklar och handleder för bättre förbränning. Och det spelar egentligen ingen roll vilken tid på dagen du motionerar, bara det blir av. Men det kan vara skönt att göra det till en rutin innan frukost på morgonen.

Källor: Steg för hälsa, 1177, Pilatesboll.se, och Health Day.

Dela gärna vidare om du älskar att promenera!

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna