Det händer i kroppen om du äter 2 bananer varje dag i en månad

Sedan barnsben har jag haft en särskild favoritfrukt: banan. Med åren har kärleken bara växt och nuförtiden ser jag alltid till att ha en klase hemma i fruktkorgen.

Bananer är ju perfekt som mellanmål, att hacka och lägga i yoghurten eller att använda som ingrediens i något gott bakverk. Möjligheterna är verkligen oändliga när det kommer till banan, men till syvende och sist är det ju smaken som är dess stora styrka. Det är helt enkelt jäkligt gott med banan.

En del gillar gröna bananer (omogna skulle jag säga), vissa gillar bananen när den är helt gul, men själv föredrar jag den brunprickiga varianten, den är absolut godast tycker jag. Men nog om bananens smak.

För vad skulle hända med kroppen om man åt 2 brunpricka (de godaste..) bananer varje dag i en månad?

Jo, en hel del positiva grejer, enligt forskarna.

1. Motverkar stress

Ingen gillar väl att vara stressad? B-vitaminer har fundamental betydelse för din förmåga att motstå stress. Här kommer bananer in i bilden igen, för den där gula böjda saken är nämligen rik på just B-vitaminn.

2. Bra mot depression

Studier har visat att de krokiga, gula frukterna kan hjälpa dig att övervinna depressiva syndrom, eftersom bananer innehåller höga halter av aminosyran tryptofan, ett ämne som i kroppen omvandlas till serotonin. Serotonin är ett signalämne som brukar kallas för kroppens glädjehormon.

3. Motverkar astma

Barn mår bra av att äta bananer, men de innehåller inte bara viktiga vitaminer. En studie gjord vid Imperial College of London visade att barn som åt en banan om dagen löpte 34 procent mindre risk att drabbas av astma.

© Pixabay

4. Blodet mår bra

Bananer är en perfekt komplement till dig som har järn- och blodbrist. Din kropp behöver järn för att producera röda blodkroppar och hemoglobin. Ät bananer så stimulerar du blodtillförseln i din kropp.

5. Nyttigt för magen

Enligt en studie baserad på sjuka barn i Bangladesh, kan bananer kan hjälpa mot förstoppning och diarré. Det höga fiberinnehållet i bananer bidrar till att förbättra tarmrörelserna och vid diarré kan bananer hjälpa till att återställa elektrolytnivåerna, särskilt av kalium.

6. Lindrar PMS-symptom

Bananer innehåller höga nivåer vitamin B6 och det tror en del forskare kan lindra klassiska PMS-symptom som till exempel humörsvängningar. Även järn, vilket det finns i bananer, har visat sig ha en positiv effekt mot PMS-symptom..

7. Mer energi

Idrottsmän och idrottskvinnor brukar ofta äta banan för att fylla på energinivåerna. Kanske inte så konstigt, för frukten innehåller tre naturliga sockerarter – sackaros, fruktos och glukos i kombination med fiber. En banan ger en omedelbar, varaktig och betydande ökning av energi. Forskning har visat att 2 bananer ge tillräckligt med energi för en ansträngade träning i 90 minuter.

8. Ökar hjärnkapaciteten

Hjärnan har sina behov för att fungera. Bland annat behöver den glukos och kalium som bränsle. Färsk frukt är rikt på kalium och glukos. Dessutom ger en medelstor banan dig 37 mg magnesium, en mineral som hjälper hjälper hjärnan att hålla sig i trim.

9. Mot högt blodtryck

Bananer kan hjälpa att motverka högt blodtryck skydda dig mot stroke och hjärtinfarkt. Bananer innehåller lite natrium, men är mycket rik på kalium, vilket skyddar hjärtat och har en kärlutvidgande effekt. Bananer innehåller heller inget salt och det är en viktig viktig faktor för att sänka blodtrycket.

© Wikipedia Commons

Håll med om att bananer verkar otroligt nyttigt och bra för kroppen?

Jag väljer i alla fall att lita på forskarna! Dela gärna med dig av listan om du tycker att fler borde veta detta.