Det händer i kroppen om du äter blåbär varje dag.

Nu när det är så varmt i stora delar av Sverige är det lätt att längta efter den ”riktiga” sommaren, och allt som hör till. Surrande bin, doften av blommor, att plocka smultron på strån och att äta jordgubbar med mjölk till frukost. Men en av de saker jag tycker bäst om med sommaren är blåbären. Visserligen kommer inte de förrän lite senare, men redan nu börjar jag längta tills jag kan ta långa promenader i skogen och plocka de små blå superbären. Jag äter gärna blåbär i smoothien, i yoghurten eller till gröten – eller varför inte i en paj? Och bären är inte bara goda – de är också oerhört nyttiga. Här är fem bra saker med blåbär. Tur att det är fullt av dem i skogen!

1. Kan skydda mot sjukdomar

Det är gott om antioxidanter i blåbär, bland annat flavonoider och antocyaner. Antioxidanter oskadliggör fria radikaler som kan ge oss sjukdomar som cancer, stroke, alzheimers och diabetes. Blåbär har också antiinflammatoriska egenskaper.

199379-blueberry-background


Bildkälla: Mostphotos

2. Bra för synen

Blåbär stärker ögonvävnaden, ökar blodcirkulationen, stabiliserar nivåerna av kollagen och underlättar produktionen av pigment. På så sätt skyddas ögat mot åldrande. Blåbär är också bra mot starr och motverkar ögonkatarr.

3. Bra för magen

Torkade blåbär eller blåbär i form av soppa eller saft sägs vara bra mot diarré, medan färska blåbär sägs vara bra mot förstoppning. Rent generellt är blåbär bra för magen och minskar risken för inflammation i tarmarna. Blåbär används också traditionellt mot magsjuka.

3455353-rensa-blabar


Bildkälla: Mostphotos

4. Minskar blodtrycket

Blåbär är inte bara bra för blodtrycket, de minskar också risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det är antioxidanterna som motverkar högt blodtryck.

5. Ger bättre minne

Blåbär sägs förbättra korttidsminnet. Forskare i Storbritannien lät försökspersoner dricka blåbärssmoothie till frukost – och upptäckte att de hade bättre minne och koncentrationsförmåga.

Källor: Mitt kök, Allt om blåbär, Ica och Livestrong.

Dela gärna vidare till dina blåbärsälskande vänner 🙂

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna