Det händer i din kropp när du äter mörk choklad.

Choklad är något jag aldrig kan få nog av, men det får inte gå till överdrift… (Lättare sagt än gjort). Mörk choklad är både fantastiskt gott till fikat och samtidigt rätt så nyttigt. Jämfört med vanlig mjölkchoklad har mörk choklad väldigt många positiva hälsoeffekter, även om mjölkchoklad också kan vara bra för kroppen. Så var inte rädd för att unna dig en chokladbit varje dag, det säger i alla fall forskarna.

1. Det är bra för hjärtat.

Enligt flera studier kan mörk choklad skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar. En studie vid San Diego State University visade att personer som åt 50 gram mörk choklad varje dag under två veckor fick lägre blodsocker och lägre nivåer av det dåliga kolesterolet, jämfört med en annan grupp människor som inte åt mörk choklad. Även en studie från Australien vid Monash University i Melbourne med 2000 personer har visat att en daglig dos av mörk choklad kan förhindra hjärtattacker.

choco

2. Choklad kan verka lugnande.

Alla har vi väl kopplat av med en bit choklad i soffan? Nu finns det också vetenskapliga bevis för att personer blir lugna av choklad. Enligt en studie från The Journal of Psychopharmacology var personer som åt choklad mer lugna än personer som inte åt choklad.
Källa: Journal of Psychopharmacology .

3. Choklad kan skydda mot UV-strålning och förbättra huden.

En tysk studie på kvinnor visar att mörk choklad, som innehåller flavonoider, kan verka som solskyddsfaktor och skydda hudenn mot UV-strålning.
Källa:The Journal of Nutrition.

4. Sänker blodtrycket.

Forskare vid Yale University har upptäckt att tebromin, det bittra ämnet i chokladen, kan vara det som håller blodtrycket i schack. En studie visade att personer som åt choklad hade större benägenhet att få jämnare blodtryck.

coco1

5. Snällt mot blodsockret.

Enligt en studie från Karolinska institutet och Örebro universitet ökar mjölkchoklad och vit choklad blodsockerhalten och insulinnivån. Mörk choklad har däremot mycket lite påverkan på insulinnivån. Därför är mörk choklad särskilt bra för överviktiga och de som har diabetes:
Källa: Karolinska Institutet.

6. Choklad är vitaminrikt.

Kakao innehåller mycket antioxidanter och flera typer av mineraler och vitaminer, som exempelvis magnesium, natrium, järn zink och kalcium.
Källa: Authority Nutrition

7. Du får lägre BMI.

Chokladätare brukar ha lägre BMI än de som säger nej till det goda, det visar en amerikansk studie där 1000 personer deltog. Människornas matvanor kartlade och det visade sig att de som åt mer choklad hade lägre BMI än de andra. Studien kunde dock inte fastställa att alla låga BMI hade med choklad att göra.
Källa: Scientific American.

8. Kan hjälpa mot kronisk trötthet.

Är du alltid trött? Bäst är nog att uppsöka en läkare, men kanske han ordninerar choklad? Kakao kan faktiskt ha en väldigt stor effekt på att minska symptomen för de personer som är drabbade av kronisk trötthet, enligt en studie gjord av brittiska forskare.
Källa: Hull York Medical School.

9. Mjölkchoklad minskar risken för stroke.

De flesta hälsofördelar kopplas oftast samman med mörk choklad. Men för alla mjölkchokladälskare finns också minst en god nyhet. Enligt en studie vid Karolinska Institutet så verkar choklad minska risken för stroke. Ju mer du äter desto bättre, eftersom varje 50 gram du äter i veckan minskar stroke-risken med 14%. Det spelar ingen roll om man äter mörk choklad eller mjölkchoklad.
Källa: Karolinska Institiutet.

coco2

10.

Mörk choklad kan också förbättra hjärnans funktion. En studie på friska, frivilliga personer visade att 5 dagar av hög konsumtion med av mörk choklad förbättrade blodflödet till hjärnan. Kakao kan också avsevärt förbättra den kognitiva funktionen hos äldre personer med psykiska funktionshinder, och få talet att flyta på bättre.
Källor: NBCI & American Heart Association.

11. Choklad kan göra dig lycklig.

Kanske viktigast av allt? Enligt den amerikanska studien Chocolate Happiness Undergoing More Pleasantness blir vi lyckliga av choklad. Studien visade att personer som åt choklad var mer benägna att vara lyckliga än personer som inte åt choklad. Så att en chocolate chip cookie kan hjälpa dig igenom en jobbig dag är inte så konstigt.

Visst verkar det finns så mycket posivit med att äta choklad varje dag? Dela gärna med dig av listan om du tycker att fler borde veta detta.