Det här händer med din kropp när du äter citron varje dag.

Det är inte så konstigt att citron har använts som ett naturligt läkemedel under en lång tid. Den syrliga frukten har många positiva egenskaper på hälsan och är dessutom en utmärkt smaksättare i mat och dryck. Jag gillar att äta citron på alla möjliga sätt och efter att ha sett den här listan kommer jag nog att börja äta ännu mer citron.    

1. Citron ökar förbränningen.

Det finns studier som visar att citron ökar fettförbränningen. Läkaren Shilpi Agarwal rekommenderar att man pressar ner en citron i vatten, eller lägger en citronbit i vatten, och dricker upp vattnet. Enligt henne kommer c-vitaminen att öka förbränningen. ”Att lägga till C-vitamin i kosten är ett fantastiskt sätt att boosta energin och förbränningen på”, säger hon.

citron1klar

2. Citron innehåller mycket kalium.

Citroner är rika på kalium, Kalium reglerar vatten-syrabalansen och vätskebalansen i kroppen. Kalium har också en positiv påverkan på musklernas funktion, på hjärtat och det hjälper oss att ha en normal njurfunktion och nervfunktionen. Kalium är också bra då det sänker blodtrycket.

3. Citron hjälper dig att hålla förkylningen borta.

Citron är rikt på C-vitamin, vilket verkar förebyggande mot förkylning, andra sjukdomar och stress. Att dricka varmt vatten med citron är ett klassiskt husmorsknep mot förkylning som säkert många har provat. Citron är antiseptisk och har en sammandragande funktion. Detta gör att citron kan hjälpa mot svullnad i näsan och halsen.

Citron2klar

4. Citron kan lindra acne-besvär.

En del säger att citron kan lindra acne-besvären då citronjuicen har en lugnande effekt på acnen. Det är de syrliga ämnen i citronen som torkar ut huden och på det viset hjälper mot acnen. Man ska inte använda citron om man har stora problem med acne eller öppna sår.

5. Citron gör din andedräkt bättre.

Det finns många metoder som förebygger dålig andedräkt. En av dem är att äta citron. Läkaren Harold Katz, som grundade ”California Breath Clinic”, säger att man kan förbättra sin andedräkt bara genom att gurgla lite citronvatten. Citronsyran stimulerar spottkörteln och har en positiv påverkan på andedräkten.

citron3klar

6. Citron underlättar viktnedgång.

Kändistränaren Jackie Warner säger att man kan bränna upp till 100 kalorier extra varje dag om man dricker vatten med citron. Den syrliga frukten innehåller även pektinfibrer, som hjälper till att stilla hungerkänslor.

7. Citron gör tänderna vitare.

Gula tänder? Då kan citron vara lösningen. Den amerikanske kändisdoktorn Doktor Oz tipsar om att man kan blanda citronjuice och bakpulver och sedan smeta ut det på tänderna. Men man bör ta bort blandningen efter en minut, för att inte riskera att skada emaljen.

citron5klar

Citron är ju bra på så många sätt! Dela gärna med dig av listan om du tycker att fler borde känna till citronens fina egenskaper.