Det här händer med kroppen om man äter kiwi varje dag

Jag hör till de som verkligen älskar kiwi. Jag har alltid tyckt att det är ett perfekt mellanmål och något gott att äta även om det inte blir så ofta. Det jag inte funderat så mycket på är vad som faktiskt händer när man äter kiwi. Men det visar sig att det är betydligt bättre än jag gissar att de flesta kunde ana. Här är fem anledningar varför man borde äta kiwi varje dag.

1. Förbättrar din matsmältning

Kiwi innehåller massvis av fibrer som gör det enklare vid matsmältning på ett naturligt sätt. En rå kiwi innehåller dessutom ett enzym vid namn aktinidin som hjälper kroppen att bryta ner proteiner som bland annat finns i kött och fisk.

2. En kärleksbomb av C-vitaminer

C-vitamin stärker vårt immunförsvar och ger även friska ben, tänder och blodkärl. Och kiwin är fullkomligt proppad av detta. Om man äter frukten får man 98 mg C-vitamin per 100 gram vilket kan jämföras med apelsinen som ”bara” innehåller 63 mg per 100 gram.

3. Skyddar mot cancer

Det har varit stora diskussioner i Sverige huruvida man äter kiwi med skalet på eller utan. Smaken är som baken, men skalet innehåller mycket nyttigt. I skalet finns starka antioxidanter och flavonider som skyddar kroppens celler mot DNA-skador som på sikt kan ge cancer. Kom bara ihåg att skölja skalet ordentligt först!

4. Håller dig ung

Att stoppa tiden är omöjligt men kiwi skyddar dig mot skadliga ämnen, sjukdomar och fysiska förändringar som sker i samband med åldrandet. Detta då frukten är rik på vitamin E och antioxidanter.

5. Minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar

Det kan vara svårt att veta hur många kiwis man ska äta varje dag och att bara äta en om dagen ska ge stor effekt. Men att äta 2-3 kiwis om dagen har bevisats minska risken för blodproppar med ungefär 20 %. Fröna i kiwin består dessutom främst av alfalinolensyra vilket är en speciell omega-3 fettsyra som skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom innehåller den vackra frukten även en hög nivå av kalium som balanserar blodtrycket.

Skönt att man nu har ännu fler anledningar att njuta av den underbara frukten kiwi.

Dela gärna med er till kiwiälskare och de som kanske tvivlat på fruktens förmåga att hjälpa kroppen.