Forskarna: Folk som svär är snyggare, sexigare och lugnare.

Ni känner säkert igen det. Ni har nyss slagit tån i bordsbenet och hundradelen efter tåuslingen träffar den hårda j*vla möbeln skriker man ut de första svordomar som kommer till en. Visst känns det bättre? Vetenskapen säger att det känns bättre.

Enligt viss forskning kan det faktiskt vara bra att svära i vissa lägen. Visst låter det väl otrevligt när man kastar ur sig de grövsta och mest nedsättande harangerna men att svära i rätt läge kan göra mer gott än ont tydligen.

När man tänker på det, så är en svordom många gånger det mest ärliga och mest spontana uttrycket för våra känslor och tankar.

Vetenskapen har länge sökt sambandet mellan svordomar och människors beteende. Forskare vid Keele University i Staffordshire presenterade nyligen den här informationen under British Psychological Society’s annual conference. Dr. Richard Stephens, som arbetade på studien, menar att svordomar kan vara nyttiga när vi måste ge utlopp för något.

– Vi är mer benägna att använda ”tabubelagda” ord när vi är känslosamma. Vi växer upp och lär oss vad de här orden innebär och genom att använda sig av dem när vi är känslosamma hjälper det oss att känna oss starkare, säger Stephens till Daily Mail.

Svara

Lite som att barnet i oss starkt och självständigt genom att använda förbjudna ord kanske? Jävlar alltså.

Utöver studien från de brittiska forskarna finns det även en undersökning som pekar på att svordomar uppskattas extra mycket även i andra sammanhang. Undersökningen menar att svordomar gör sig extra bra i sänghalmen, men bara vid väl valda lägen och med lika väl valda ord. Vissa verkar också bättre på det än andra.

Studier visar att både män och kvinnor finner det attraktivt och upphetsande med svordomar, men bara om det görs på rätt sätt. En av deltagarna i undersökningen förklarar det såhär.
– Inte alla människor kan svära på samma villkor. Somliga är helt enkelt mer lämpade för det.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna