Det kan vara skadligt för barn att börja förskolan för tidigt, enligt forskare.

Att börja tidigt i förskolan kan stressa barnet och göra det svårare för barnet att hantera känslor längre fram i livet. Det menar den norska forskaren Trine Klette, skriver norska NRK. – Jag undrar vad som styr denna utveckling, och kan inte se att det är barnens behov. Jag är verkligen bekymrad, säger hon till tv-kanalen.  

Norge har nyligen ändrat reglerna så att även barn under ett år framöver kan börja på förskolan. Nu vill Trine Klette, professor vid högskolan Diakonova, att föräldrar tänker sig för innan de skickar barn som är ett år eller yngre till förskolan.

Trine Klette har forskat om barn och anknytning i 20 år. Just nu forskar hon om hur ettåringar upplever det när de börjar förskolan.

– Trots att vi i dag har en massa kunskap om de minsta barnens behov av stabilitet och en fast person att knyta an till ser vi att allt yngre barn ska kunna erbjudas plats i förskolan, säger hon till NRK.

Enligt Trine Klette kan barnen bli stressade av att skiljas från sina föräldrar i en så pass tidig ålder – samtidigt som de möter många nya vuxna och barn de måste förhålla sig till.

– Detta kan påverka förmågan att hantera känslor senare i livet, och hur de klarar att knyta an till andra människor, säger forskaren till NRK.

15378220-barn-pa-en-lekplats


Bildkälla: Mostphotos

Elisabeth Førland, specialpedagog vid Stavanger universitetssjukhus, håller med.

– Det här är ett steg i fel riktning. Barn har inget begrepp om tid, så de förstår inte hur länge föräldrarna ska vara borta från dem, säger hon till NRK.

Hon tycker att föräldrar ska vänta tills barnen är lite äldre innan de sätter dem i förskola. Då har de kommit längre i språkutvecklingen och kan lättare förstå hur länge föräldrarna ska vara borta.

Kunskapsminister Torbjørn Røe Isaksen är ansvarig för de nya reglerna. Han säger att han personligen inte har som mål att yngre barn ska gå i förskolan – men han tycker att föräldrarna ska kunna avgöra själva när de vill lämna barnen på förskolan.

– Vi kan inte fortsätta med dagen system, där väldigt många måste ta obetald ledighet, säger han till NRK.

I Sverige måste barnen vara ett år för att få börja förskolan, eller så måste förskolestarten ske i samband med ettårsdagen. Undantag kan ske efter en individuell bedömning.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna