Det ser ut som ett grönt plåster, men hemligheten som döljer sig inuti kan rädda liv.

Det finns mängder av olika plåster, Bamseplåster, Hello Kitty-plåster eller vanliga bruna. Alla fyller sin funktion, men nu har det kommit nya plåster som ska vara ännu bättre. De nya plåstren ska inte bara skydda utan även förvarna om man börjar få en infektion.

Att upptäcka en infektion är inte alltid tvärenkelt, och det är väldigt svårt att avgöra direkt om ett sår kommer att bli infekterat. Därför brukar läkare ofta skriva ut antibiotika direkt för att inte riskera något.

Men tack vare forskning i den medicinska världen kan detta nu vara över. Ett Universitet i USA har nu utvecklat ett plåster som skall fungera som en tidig indikator på om man håller på att få en infektion, ett så kallat ”smart plåster”. Man kan alltså ta hand om sitt infekterade sår innan det blir riktigt allvarligt eftersom plåstret blir skrikgrönt när det känner av bakterier.

På insidan av plåstret finns en geleliknande kräm som är fyllda med extremt små färgkapslar. När dessa kommer i kontakt med gifter som skapas av bakterier går de sönder och färgar plåstret knallgrönt.

För Business Insider berättar en av uppfinnarna att tanken är att det ska underlätta för läkarna, att man ska kunna skicka hem patienten, även om man är osäker på om det är infekterat. Dagens råd brukar vara till föräldrar att på mindre barn kolla temperaturen varje timme för att se om de fått en infektion. Men det är långt ifrån ett pricksäkert sätt att veta om ett sår är infekterat.

Idag brukar läkare ta ett prov av såret, skicka till ett labb och sedan få svar efter 1-2 dagar. Men med det nya plåstret kan både föräldrar och läkare känna sig lugna då man får svar direkt en infektion skulle dyka upp.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna