Detta händer i din kropp om du äter fisk en gång i veckan.

Fisk är ingen favoriträtt för mig, men jag försöker att äta det nån gång ibland. Ända sedan vi var små har vi ju hört hur viktigt det är att äta fisk och att det till och med kan göra oss smartare. Så vad är det egentligen som tyder på att vi borde äta fisk minst en gång i veckan? Väldigt många saker, visar det sig.

1. Minskad risk för hjärtsjukdom.

Enligt en studie vid Harvards universitet så sänker man risken att drabbas av hjärtsjukdom med 36 procent. Och då räcker det att äta fisk en gång i veckan.

2. Bättre immunförsvar.

Om man äter fisk får man i sig jod och selen. Ämnen som jobbar med vårt immunförsvar. De förbättrar vår förmåga att stå emot virus och skadliga bakterier på ett effektivt sätt och stärker upp hela vårt immunförsvar.

3. Motverkar depression och höjer humöret.

Bra fisk innehåller zink. Och zink gör oss gladare, enligt experten Boel Björkenwall. Omega-3 och vitamin är andra mineraler som påverkar vårt humör och motverkar depression. Under vinterhalvåret är det extra viktigt att få sig mycket av detta.

4. Minnet förbättras.

Äter du mycket kött? Testa att byta ut det mot fisk några gånger i veckan. Enligt forskning vid Texas university kommer det att hålla minnet i schack och motverka förtidigt åldrande och demens.

5. Fettförbränningen ökar.

Under vinterhalvåret lider många svenskar av D-vitaminbrist. Vitaminer som är väldigt viktiga för kroppen. D-vitamin ökar också fettförbränningen. För att få sig D-vitamin på naturlig väg rekommenderas lax.

6. Starkare ben.

Fisk innehåller kalcium, D-vitamin och omega-3. Alla viktiga tillskott till kroppen för att motverka bennedbrytning när man kommer upp i åldern.

7. Man blir piggare.

Fisk innehåller massor av viktiga vitaminer. En av dessa är B12 som motverkar trötthet och gör oss piggare.

8. Ökad intelligens.

Vi har hört det sen vi var liten; att fisk gör oss smartare. Och det stämmer faktiskt! Enligt en studie vid Göteborgs universitet där 4000 ungdomar var med så visade det sig att de som åt fisk en gång veckan presterade bättre på intelligenstest. Och de som åt fisk flera gånger i veckan presterade 12 procent bättre än övriga elever.

Bildkälla: Flickr.

Publicerad av Newsner Vetenskap. Gilla gärna!