Du behöver inte duscha varje dag enligt experterna.

Jag älskar att duscha! Länge och varmt – och rätt så ofta. Det blir lätt minst en gång om dagen i och med bland annat träning. Men jag ska nog börja dra ner lite på duschandet…. Forskning visar nämligen att jag är ganska fel ute.

Det är inte ovanligt att folk duscha varje dag. Det är ett sätt att känna sig fräsch, piggna till på morgonen eller tvätta av sig efter jobbdagen. För den som tränar kan det till och med bli oftare än så. Men har du någon gång funderat på hur ofta du egentligen behöver duscha?

Enligt två dermatologer som Buzzfeed har pratat med är svaret: Inte alls så ofta som du tror.

Hur ofta vi duschar och vad vi upplever som kroppslukt är mer ”ett kulturellt fenomen”, enligt Dr. Joshua Zeichner.

– Vi tvättar oss för ofta och det är viktigt att inse. En stor del av anledningen till att vi gör det beror på sociala normer, säger han till Buzzfeed.

Enligt Buzzfeed är en stor del av förklaringen effektiv reklam. Efter det amerikanska inbördeskriget blev både reklam och badrumstvål vanligare inslag i USA, enligt författaren Katherine Ashenburg. Budskapet som trummades in var ”Använd tvål – bli vacker”.

Men när man duschar för ofta så gör man mer skada än nytta. Varmvatten kan torka ut och irritera huden, tvätta bort bakterier som existerar på huden naturligt och som är bra för den. Det kan bildas små sprickor, vilka kan leda till infektioner.

De två forskarna är överens om att små barn inte ska badas dagligen. Att exponeras för smuts och bakterier i tidig ålder kan nämligen göra kroppen mindre känslig. Svenske Mats Berg, hudläkare i Eskilstuna och med mer än 20 års erfarenhet, är inne på samma linje.

– Jag kan inte minnas att jag har stött på ett enda fall där dålig hygien skulle vara orsak till någon hudsjukdom. Däremot ser jag daglig dags att överhygien orsakar hudbesvär, säger han till Svenska Dagbladet.

Nyligen skrev också Time en artikel där Dr Elaine Larson, expert på infektionssjukdomar vid Columbia university, att man inte behöver duscha mer än en eller två gånger i veckan.

– Folk tror att man duschar för hygienens skull eller för att bli renare. Men så är det inte, säger hon till tidningen – som skriver att flera experter håller med.

Givetvis är det så att om du tränar eller har ett fysiskt arbete så kommer du att vilja duscha oftare. Men! Att göra det varje dag är faktiskt inte nödvändigt, enligt forskarna. Varannan eller var tredje dag är fullt tillräckligt.

Underbara nyheter för dem som föredrar att inte tillbringa en massa tid i duschen. Dela gärna denna information vidare så fler av dina vänner får veta att de inte måste duscha varje dag. Och nej, de kommer inte lukta eller se ofräscha ut.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna