Experimentet med cheeseburgaren – det händer efter 3 timmar i mage

De allra flesta vet att snabbmat inte är det hälsosammaste man kan äta.

Att ofta äta hamburgare, pizza, pommes frites eller annan snabbmat ökar risken för diabetes, hjärtsjukdomar och fetma.

Personer som äter mycket snabbmat lider dessutom 51 procents större risk att drabbas av depression, enligt en studie från Spanien. 

För att undersöka effekterna av att äta osthamburgare bestämde sig en grupp forskare i Nottingham för att göra ett experiment. 

Men de hade nog inte väntat sig det minst sagt chockerande resultatet… 

Flickr / Tony Alter

Forskare vid University of Nottingham ville veta mer exakt vad som verkligen händer när kroppen bryter ned en cheeseburgare.

De doppade därför en halv ostburgare från McDonalds i väteklorid, eller saltsyra som det också kallas, under 3,5 timmar. 

Youtube

Saltsyra finns naturligt i magen för att kunna pryta ned proteinrik mat. 

Forskarna filmade sedan vad som hände och lade upp på Youtube. I dagsläget har över 16 miljoner männiksor sett vad som händer – något som blivit en ögonöppnare för många.

Youtube

Forskarna blev också förvånade över att ostburgaren inte blev upplöst efter 3,5 timmar. Det fanns bara en svart massa.

Testet är inte 100 procent tillförlitligt, eftersom labaratoriet inte kunde återskapa alla enzymer i matsmältningssystemet som hjälper till att smälta maten. Men bilderna säger ändå en hel del. 

Flickr / Robert McDonald

Vanligtvis tar det mellan 24 till 72 timmar för att smälta matresterna helt. Hur lång tid det tar beror alltid på vilken typ av mat som du äter. 

Nedbrytning av en fruktsallad tar bara 30 minuter – en Big Mac behöver mer än 3 dagar. Detta hänger samman med att hamburgare ofta innehåller mycket härdade fetter, så kallade transfetter.

Det tar ungefär 51 dagar att smälta transfett, och en Big Mac innehåller drygt 1,5 gram transfett, enligt Gizmodo. Grönsaker och frukt är betydligt lättare för kroppen att smälta ned. 

Här under kan du se testet på cheeseburgaren:

Det klart att man kan äta cheeseburgare eller annan snabbmat någon gång då och då, men jag tycker ändå detta test kan vara viktigt att visa upp så att folk får upp ögonen för problemen med snabbmat. 

Dela gärna artiklen vidare, så att alla dina vänner också kan få se detta!