Experten om årets fästingsäsong: ”Det går att få fästingar redan nu”

Gissningsvis sitter du inte och oroar dig över fästingbett redan nu, men är du en person som är ute i skogen mycket så är det helt klart en god idé att se upp. Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, menar att det inte går att förutspå hur årets fästingsäsong blir ännu, men det finns saker man kan tänka på.

Foto: Wikimedia Commons

Fästingar är några av de mest förrädiska djur vi har. De är svåra att gardera sig mot, ännu svårare att upptäcka, och de kan göra dig allvarligt sjuk under lång tid.

Att fästingarna kommer med vårvärmen har de flesta koll på. Men inte lika många vet att de kan angripa människor och djur redan nu, även om det inte är så vanligt.

Så skyddar du dig mot fästingar

Enligt bilogen Didrik Vanhoenacker är det en god idé att vaccinera sig mot TBE innan fästingsäsongen slår till, iallafall om man är ute i skogen mycket.

– Om man plockar bär och svamp och då går ute i vegetationen kan man stoppa byxorna i strumporna. Det gör det iallafall lite svårare för fästingarna att komma åt hud och suga blod. Dessutom är det förstås bra att vaccinera sig mot TBE, säger han till Newsner.

Han understryker dock att det inte finns stor risk för fästingbett förrän först om någon månad och framåt.

– Det går att få fästningar redan nu, men det blir mer aktiva fästingar när det blir varmare, framåt april-maj. Fästingarna har dessutom svårare att fastna på djur och människor innan det finns gräs och växter att krypa upp en bit på, säger Didrik till Newsner.