Experter: Här är oväntade metoden som botar chokladsuget direkt.

Är du precis som jag riktigt svag för sötsaker och rusar till kylskåpet så fort det där suget slår till? Då kan det här vara riktigt spännande läsning. Här avslöjas nämligen vad din kropp egentligen behöver när du blir överdrivet sugen på choklad eller något annat smaskigt.

Sötsuget vi ibland känner så starkt att vi inte vet hur vi ska hantera det beror på att kroppens sockernivåer snabbt stiger för att sedan falla i lika snabb hastighet.

– När du äter stiger dit blodsocker och insulin utsöndras. Om du äter raffinerat socker och kolhydrater går det ut i blodet fort och orsakar obalans i blodsockret, säger doktor Marilyn Glenville till Daily Mail.

– Din kropp kommer då att frigöra mer insulin för att hantera den snabba ökningen av blodsocker.

När kroppen väl fått kontroll över ökningen kommer blodsockernivåerna att falla igen, men då kroppen har frigjort så pass mycket insulin kommer kroppen snart att bli sugen på mer sötsaker.

– Ju mer sötsaker du äter, desto mer sugen kommer du att bli – det är ett moment 22, säger doktor Marilyn Glenville.

I stället borde vi äta helt andra saker när sötsuget slår till. Genom att äta en balanserad och hälsosam kost rik på frukt, grönsaker, kött, fisk och grödor får vi i oss alla de ämnen vi behöver och kan på så sätt undvika akut sug efter lösgodis eller flottig mat.

Här är experternas tips på vad du borde äta när sötsuget slår till som allra värst:

När du är sugen på salt: Natrium
Om du är sugen på salt och flottig mat kan det bero på att din kropp är uttorkad, exempelvis efter träning eller efter alkoholintag. Natrium hjälper till att hålla vätskebalansen i kroppen.
Finns i: Torkad ansjovis, salta popcorn, selleri och morötter.

När du är sugen på kolhydrater: Aminosyran tryptofan
När kroppen skriker efter snabba kolhydrater är det egentligen aminosyran tryptofan du behöver. Det är en viktig ingrediens för att kroppen ska kunna bilda serotonin, ett hormon som reglerar kroppens tarmrörelser och fungerar som mättnadssignal till hjärnan.
Finns i: Kalkon, ägg, bananer eller valnötter.

När du är sugen på kött: Järn
Du längtar efter en fet och flottig stek? Då är det egentligen kroppen som har brist på järn, ett viktigt ämne för kroppens immunförsvar.
Finns i: Linser, spenat eller pumpafrön som förutom järn innehåller både mineraler och vitaminer.

När du är sugen på choklad: Magnesium
Vi har alla varit där, vi måste bara ha choklad. Men i själva verket är det kroppen som har brist på magnesium. Enligt experten äter 80 procent av oss alldeles för lite magnesium, ett ämne som är oerhört bra för immunförsvaret.
Finns i: Mörka bladgrönsaker, nötter, fisk, bönor, fullkorn, avokado, yoghurt, bananer och jo faktiskt – i mörk choklad.

När du är sugen på sött godis: Mineralen krom
Ännu något många av oss blir otroligt sugna på med jämna mellanrum. Men i stället för att smälla i oss ett kilo godis borde vi förse kroppen med mineralet krom som behövs för omsättningen av blodsocker.
Finns i: Broccoli, gröna ärtor och vindruvsjuice.

Källa: Daily Mail

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna