Experterna: Nej, frukosten är inte dagens viktigaste mål.

När jag var liten fick jag alltid höra mina föräldrar tjata på mig om hur viktigt det var att jag åt frukost varje morgon för att på så sätt orka med dagen. De menade till och med att ”frukosten var dagens viktigaste mål” och skippade man den var dagen i stort sett förstörd. För mig var det dock en kamp att få i mig smörgåsen och yoghurten, jag var sällan hungrig så tidigt på morgonen. Jag gjorde alltid som jag blev tillsagd men kan inte låta bli att fundera på om det verkligen stämmer att vi måste äta något på morgonen för att inte kraschas fullständigt på dagen?

Det är tidningen Metro har granskat om påståendet att frukosten är dagens viktigaste mål verkligen stämmer och svaret är ungefär ”nja”.

– Nej, jag tycker inte man kan säga det. Det går inte att säga att frukost är viktigare än lunchen. Det viktiga är att vi äter mat och inte massa godis och snacks och läsk, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, till Metro.

Nutritionisten Anki Sundin är glad över att vi idag inte är lika strikta med att frukosten måste inmundigas en bestämd tid varje morgon.

– Vi har tack och lov blivit mer liberala med att alla måste äta frukost klockan sju, tack vare att vi vet att vi reglerar blodsockret utmärkt även om vi inte äter exakt den och den tiden på morgonen.

För vissa grupper är det dock mer viktigt att äta regelbundet än för andra. Här kan nämnas diabetiker som måste hålla koll på blodsockret och därför bör se till att få i sig näring regelbundet.

Men hur var det då för barn och ungdomar med frukosten, hade mina föräldrar rätt i att jag måste äta något innan jag inledde skoldagen? Ja, det verkar faktiskt vara så trots allt.

– Barn och tonåringar bör försöka äta frukost, antingen före skolan eller i skolan, det finns vissa som erbjuder det. Annars förlorar de den näringen och energin och det kan vara svårt att kompensera för, säger nutritionisten Anki Sundin till Metro.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna