Forskare: Att vara glömsk är ett tecken på att du är ovanligt intelligent

Har du någon gång glömt namnet på en ny kollega, eller gått till affären, men kommit hem igen utan den vara du gick för att köpa i första början?

Om det hänt dig ofta kanske du har oroat dig för att det kanske är något som inte står riktigt rätt till.

Men oroa dig inte, det behöver inte alls betyda att någonting är fel, snarare tvärt om!

Flickr/Demsick

Nu har nämligen forskare gjort en ny studie som visar på att den som ofta glömmer kan vara den som är smartare.

Det är vid universitetet i Toronto, Kanada som man kommit fram till att ha ett perfekt minne eller inte, inte har någonting att göra med intelligens.

Vanligtvis ses de som kommer ihåg allt från multiplikationstabeller till släktingar födelsedagar som de som är smarta, men att glömma bort vissa saker kan faktiskt vara bättre.

WikimediaCommons/Grey

Att minnas varje detalj är inte det som i grunden gör dig smart, skriver CNN.

Att ha en bra överblick över helheten är nämligen bättre för både din hjärna och din säkerhet i längden.

Det är nämligen så att den delen av hjärnan som lagrar minnen är så smart att den med flit ibland sortera bort oviktiga detaljer.

Pixabay/Congerdesign

Den hjälper oss helt enkelt att behålla det som är viktigast och sorterar bort saker som inte är så viktiga.

Detta kan bli lite lättare att förstå om vi till exempel kommer ihåg någons ansikte istället för någons namn.

Presenterna.se

Visst kan det vara lite pinsamt att inte komma ihåg vad någon som man träffat heter, men om man istället se på det ur en annan synvinkel blir det lättare att förstå.

Tänk dig att du är ett lejon på savannen som måste ha koll på din omgivning för att överleva. Att känna igen sina vänner och fiender kan då få väldigt stor betydelse, och är betydligt viktigare än att komma ihåg vad de andra heter.

Men hjärnans smarthet tar inte slut där, den hjälper oss även att sortera bort gamla minnen som du inte längre behöver, och lägger istället till nya som är viktigare.

MaxPixel

Trots att det är bättre för oss att komma ihåg helheten, och ha en övergripande överblick, är det idag färre och färre som gör det.

Men den nya teknologin och utbudet av hjälp att få via internet behöver vi knappt komma ihåg någonting längre, och svaret på nästan allt finns bara ett klick bort. Däremot blir detaljer som hur någonting stavas eller att vi ska hämta upp kemtvätten mer relevant.

Denna studie betyder dock inte att du glömma allt hela tiden, men om råkar glömma att köpa mjölk, kom ihåg att det bara är din hjärna som gör sitt jobb!

Wikimedia Commons/Bobjgalindo

Smart va?

Dela gärna artikeln med dina glömska vänner, så behöver de inte känna sig dumma när de glömmer något nästa gång!