Forskare: Därför är det bra att svära då och då.

Ni känner säkert igen det. Ni har nyss slagit tån i bordsbenet och hundradelen efter tåuslingen träffar den hårda j*vla möbeln skriker man ut de första svordomar som kommer till en. Och visst känns det bättre? Det säger vetenskapen också.

Enligt viss forskning kan det faktiskt vara bra att svära i vissa lägen. Visst kan det låta otrevligt när man kastar ur sig de grövsta och mest nedsättande harangerna – men att svära i rätt läge kan göra mer gott än ont. Tydligen.

När man tänker på det så är en svordom många gånger det mest ärliga och mest spontana uttrycket för våra känslor och tankar.

Vetenskapen har länge sökt sambandet mellan svordomar och människors beteende. Forskare vid Keele University i Staffordshire presenterade för drygt ett år sedan den här informationen under British Psychological Society’s annual conference. Dr. Richard Stephens, som arbetade på studien, menar att svordomar kan vara nyttiga när vi måste ge utlopp för något.

– Vi är mer benägna att använda ”tabubelagda” ord när vi är känslosamma. Vi växer upp och lär oss vad de här orden innebär och genom att använda sig av dem när vi är känslosamma hjälper det oss att känna oss starkare, säger Stephens till Daily Mail.

Svara

Utöver studien från de brittiska forskarna finns det även en undersökning som pekar på att svordomar uppskattas extra mycket även i andra sammanhang. Undersökningen menar att svordomar gör sig extra bra i sänghalmen, men bara vid väl valda lägen och med lika väl valda ord. Vissa verkar också bättre på det än andra.

Studier visar att både män och kvinnor finner det attraktivt och upphetsande med svordomar, men bara om det görs på rätt sätt. En av deltagarna i undersökningen förklarar det såhär:

– Inte alla människor kan svära på samma villkor. Somliga är helt enkelt mer lämpade för det.

Och det tar inte slut där. Forskning visar också att folk som är bra på att svära har ett stort ordförråd.

Så allt vi lärde oss som barn ska vi alltså glömma bort? Och börja svära som borstbindare i stället? Njae, det gäller nog att välja sina tillfällen. Men det känns bra att veta att någon som är flitig med svordomar inte är helt utdömd i alla fall 🙂

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna