Forskare har löst pastamysteriet: Så bryter man av spaghetti utan att det blir småbitar

Stör du dig på att spaghettin går i tusen bitar när du försöker bryta den i två? Nu kan forskare äntligen förklara hur man ska bära sig åt för att få till två prydliga halvor!

De flesta vill nog inte erkänna det, men om vi ska vara sanningsenliga så är det många av oss som bryter spaghettin i två delar innan vi kokar den. En handling som får alla pastaexperter att rysa. Varför kan man undra? Det blir ju både lättare att få ner pinnarna i kastrullen och sedan att äta dem på ett värdigt sätt.

Det finns dock ett problem med själva brytandet av spaghettin, som inte bara bekymrat simpla pasta-kokare utan till och med orsakat huvudbry för forskare inom matematik. Det har nämligen verkat näst intill omöjligt att lyckas bryta spaghettin rätt av, i bara två delar, utan att det flyger loss en massa småbitar.

Nobelpris

Spaghettins dynamik har fascinerat vetenskapsvärlden så pass mycket att forskningen kring det till och med lett till ett Nobelpris! Det var 2006 när två forskare lyckats förklara vad det är som göra att de irriterande småbitarna lossnar.

Nu, 12 år senare, kan forskare vid MIT (Massachusetts Institute of Technology) i USA äntligen visa hur man tar kontroll över den okokta spaghettins mystiska krafter och bryter den i bara två delar.

Spaghettimaskin

Det var doktoranderna Ronald Heisser och Edgar Gridello som bestämde sig för att ta reda på om det fanns något sätt att göra detta. Det hela gick så långt att Heisser byggde en speciell spaghetti-brytar-maskin där de två forskarna utförde tester genom att bryta hundratals spaghetti.

Vrid och böj

Det de upptäckte var att det, bokstavligen, krävs en extra twist för att dela spaghettin i två, och inte fler, delar. Lösningen: samtidigt som du böjer spaghettin måste du vrida den. En 270 graders vridning samtidigt som man sakta för ihop ändarna kommer att resultera i två prydliga halvor.

En användbar upptäckt som vi tycker är väl värd ett Nobelpris. Men kom ihåg, det här funkar bara på runda spaghetti och inte på platta pastasorter såsom linguini.

Dela den här upptäckten om du också älskar pasta, bruten eller inte!