Forskare: Känsliga människor är inte svaga, de är naturliga ledare.

Tillhör du också den grupp av människor som lätt blir rörd och har svårt att hålla tårarna tillbaka när det blir riktigt sorgligt under biofilmen? Grattis, detta är ett tecken på ”känslomässig intelligens” menar forskarna.

I ett samhälle där vassa armbågar tycks vara det effektivaste vapnet för att nå toppen kan den här studien vara välkommen läsning. Forskaren Daniel Goleman skriver nämligen i en artikel att personer med stor känslomässig intelligens är de absolut bäst lämpade för ledarpositioner.

Han menar att personer som har en stark självmedvetenhet och känner till sina egna styrkor och svagheter har en stor skopa känslomässig intelligens. De har en realistisk syn på livet och är varken överkritiska eller orealistiskt hoppfulla. De är snarare ärliga, både mot sig själva och mot andra.

Det är med andra ord en otroligt positiv egenskap att kunna gråta till en bra film och att kunna skratta åt sig själv. Dessa egenskaper tyder på ett stabilt självförtroende och detta gör att personer runtomkring tenderar att lita på dig. Din känsliga och mänskliga sida inger alltså förtroende. Genom historien har andra känsliga personer utgjort starka ledare, Goleman nämner bland annat Moder Teresa, Martin Luther King och Desmond Tutu som goda exempel.

Personer som i stället är egoistiska, dåliga på att lyssna och är väldigt osäkra är betydligt sämre som ledare. Dessa egenskaper skapar osäkerhet hos andra och om en chef har dessa egenskaper resulterar det ofta i sämre utfört arbete på arbetsplatsen.

Jag tycker att det här var väldigt goda nyheter. Jag grät till exempel en skvätt senast igår när jag tittade på ”Love Actually”, det kan kanske vara en bra idé att berätta detta för chefen redan idag så kanske det kan bli tal om en befodran… 🙂

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna