Forskare: Magnesium räddar liv. Så här äter du för att få i dig mineralen.

Magnesiumbrist är en av de vanligaste näringsbristerna i västvärlden, skriver Kurera.se. Mineralen magnesium är viktig för bland annat skelettet, ämnesomsättningen, hjärtat, och för musklernas och cellernas funktion. Den är nödvändig för omsättningen av kalcium, är bra för levern, immunförsvaret, hormonsystemet – och sägs motverka cancer. Ja, ni hör ju vilken mirakelmineral magnesium verkar vara. Ändå lider många av magnesiumbrist, särskilt på grund av en alltmer ensidig kost. Bristen kan orsaka sjukdomar i bland annat skelettet och hjärnan och öka risken för ångest och depression.    

Magnesium finns i många vanliga livsmedel som bönor, nötter och frön, kakao, baljväxter, fullkornsprodukter och gröna grönsaker. Ändå är bara bristen på vitamin D vanligare än magnesiumbrist i västvärlden, skriver Kurera.se. Svenska Livsmedelsverket skriver dock att brist på magnesium är ”ytterst ovanligt”.

Mostphotos

2283897-chocolate-with-coffee-beans-spices-and-nuts

Forskaren Jürgen Vormann är nutritionist, professor i biokemi och engagerad i magnesiumforskning. Enligt honom beror utbredd magnesiumbrist främst på två saker: dels en ensidig kost som innehåller för lite magnesium, dels att många tar mediciner som har negativ inverkan på kroppens upptagning av magnesium.

– Alla som medicineras mot diabetes eller med diuretika mot högt blodtryck har exempelvis ett större behov av maganesium. Läkare i dag är generellt dåliga på att informera sina patienter om det, anser jag, säger Vormann till Kurera.se.

Magnesium behövs för benstommen, skelettet och tänderna. Mineralen är involverad i matsmältningen, i produktionen av enzymer och i proteinsyntesen. Den behövs för hjärtat, för musklernas och cellernas funktion, är bra för nervfunktionaliteten, leverns funktion, immunförsvaret och hormonsystemet. Magnesium är nödvändig för omsättningen av kalcium, och kan enligt forskning minska risken för olika former av cancer. Det sägs dessutom motverka hjärt- och kärlsjukdomar och ångest och depression.

En av de allvarligaste effekterna av magesiumbrist är förändringar i hjärt- och kärlsystemet.

– Det finns stora epidemiologiska studier som har påvisat en koppling mellan plötslig hjärtdöd och låga magnesiumnivåer i kroppen. Därför kan man säga med säkerhet att magnesium räddar liv, säger Jürgen Vormann till Kurera.se.

Mostphotos

27215-various-types-of-beans

På grund av att magnesium är inblandad i så många av kroppens processer är det enligt Vormann svårt att prata om typiska symtom när man lider av magnesiumbrist.

I USA talas det mycket om magnesiumbrist men i Sverige säger som sagt Livsmedelsverket att det är ovanligt med brist – i alla fall om du inte är sjuk och om du äter allsidigt. Snabbmat och färdigmat innehåller i regel mindre magnesium än mat som lagas från grunden hemma. Men det är svårt att möta magnesiumnivåer i kroppen. Samtidigt är det svårt att överdosera magnesium, om du äter kosttillskott. Men äter du kosttillskott är det viktigt att balansera intaget av magnesium med intaget av zink – de motverkar varandra.

– Vi får oftast i oss det vi behöver via kosten, ­tillskott behöver inte friska människor. I genomsnitt får vi i oss 300-350 milli­gram per dag. ­Riskerna är små med att överdosera. Möjligtvis kan man få diarré, säger Lena Hulthén, professor och docent i klinisk nutrition, till Expressen.se.

Det rekommenderade dagliga intaget är för kvinnor 280 milligram och för män 350 milligram.

Expressen.se skriver att för en vuxen kvinnan är det tillräckligt med en banan, två mackor av fullkornsbröd med råg, 25 gram cashew­nötter och 50 gram sojabönor.

Oavsett om bristen på magnesium breder ut sig i Sverige eller inte kan vi nog enas om magnesiums betydelse i vår kost. Dela gärna detta vidare, så att fler inser vikten av att äta allsidigt.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna