Forskare: Personer som tar selfies har en skev självbild.

Vart man är tittar är det folk som tar selfies nu för tiden. Eller groupies, när man är flera på samma bild. I kollektivtrafiken, på stan, på restaurangen och på Instagram ser man dem. Nu säger forskare att de som regelbundet tar selfies har en skev självbild. De överskattar hur attraktiva de är, skriver The Telegraph.

Antalet selfies, att ta en bild på sig själv, har exploderat de senaste åren. Särskilt i samband med Instagram, där många mer än gärna lägger upp bilder på sig själva i olika sammanhang.

12207492-handsome-hipster-taking-a-selfie


Bildkälla: Mostphotos

Nu säger forskare att personer som regelbundet tar selfies tenderar att överskatta sin egen attraktivitet. Det visar en studie utförd vid avdelningen för psykologi vid Toronto universitet i Kanada. Studien har publicerats i tidskriften ”Social psychological and personality science”.

I studien bad forskarna 198 collegestudenter att ta en selfie, och sedan låta någon annan ta en bild på dem. 100 av de 198 studenterna uppgav att de regelbundet tog selfies.

Därefter fick deltagarna bedöma hur attraktiva och sympatiska de trodde att deras vänner skulle tycka att de var på bilderna om de lades upp på sociala medier. Bilderna bedömdes också av 178 utomstående personer.

12645113-elderly-gentleman-with-smartphone


Bildkälla: Mostphotos

Både deltagarna som regelbundet tar selfies och deltagarna som inte gör det trodde att de såg mer attraktiva och sympatiska ut än vad de utomstående bedömarna tyckte. Men de som är vana vid att ta selfies överskattade sitt utseende betydligt mer, skriver The Telegraph. De verkade också tycka att de såg bättre ut i bilderna de tagit på sig själva än på de bilder andra hade tagit.

De utomstående bedömarna tyckte också att de som var vana att ta selfies såg ”betydligt mer narcissistiska ut” än de andra.

Nu menar forskarna att folk som tar selfies regelbundet kan ha en skev självbild. Vad tycker du?

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna