Språkpolis? Då är du en otrevlig person enligt studie

Brukar du eller din kompis rätta varandra när ni råkar använda fel ord?  

Då kan ni vara otrevliga personer, enligt forskning. 

© Shutterstock

Man har någon gång tänkt tanken att folk som ALLTID måste rätta en annan ändå är rätt otrevliga.

Nu slår forskningen fast att man i så fall har rätt. 

Amerikanska forskare har nämligen kunnat fastslå i en ny studie att människor som hänger upp sig på andras språkfel är mindre sympatiska än de som inte bryr sig, skriver Metroexpress. De har tittat närmare på hur människor läser sin e-post. 

© Shutterstock

– I studien undersökte vi de sociala bedömningar som läsarna drog efter att ha läst mailen, säger Julie Boland, professor i lingvistik och psykologi och som ligger bakom försöket vid University of Michigan.

– Det här är den första studien som visar att personlighetsdrag hos lyssnare eller läsare har en effekt på tolkningen av språket.

Forskarna ställde frågan om folk hade sett några grammatiska fel i sina mail. Den som svarade ja fick sedan gradera på en skala hur mycket detta störde. 

Folk som reagerade starkt negativt på grammatiska fel var mindre sympatiska och charmerande än genomsnittet, visade undersökningen. Dessutom pekade forskningen ut att personer som reagerade starkt negativt på stavfel var mer samvetsgranna, och mer slutna och inåtvända än genomsnittet. 

Undersökningen omfattade 83 personer. 

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna