Forskare: Vad som händer i hjärnan när du besöker en strand är helt otroligt

Vi vet alla att det kan vara bra för både kropp och själ att vara ute i naturen, men nyligen så kom det även forskning som visar att extra tid på stranden också kan flera hälsosamma fördelar för din kropp.

Känslan av lugn och stillhet som infinner sig när du är på stranden har nu fått ett eget namn och kallas för ”blue space” eller ”blå rymd”.

Det är de namn som forskare tycker passar på den effekt som kombinationen av lugnande dofter, ljudet av det brusande vattnet har på din hjärna. Den ”blå rymden” är tillräckligt för att du ska känna trygg på ett sätt som nästan liknar hypnos.

Sammantaget påverkas du på fyra olika sätt om du är på stranden.

Pexels

Reducerar stress

Vatten är naturens botemedel mot stressfaktorer. Vatten är fullt av positiva joner som får dig att känna dig trygg. Oavsett om du tar dig ett dopp eller bara doppar tårna så kommer du att känna dig avslappnad. Ditt humör kommer att påverkas på ett positivt sätt. Är du lite tjurig kan ett dopp i havet vara allt som behövs för att ska känna dig lite gladare igen.

Ökad kreativitet

Känner du att din kreativa sida stöter på hinder? Nu tror forskare att en lösning på problemet kan vara att gå till stranden. Att vara i en ”blå rymd” kan få dig att tänka klart och att se dina problem ur en annan synvinkel. Likt meditation så triggar stranden känslor av lugn och kan få dig att samla dina tankar och fokusera på det som är viktigt.

Pexels

Reducerar känsla av depression

Förutom lugn och ro kan stranden också lindra vissa känslor av depression.

Kombinationen av vågornas brus och havets dofter kan försätta dig i ett meditativt tillstånd. Du kan rensa huvudet på onda tankar och reflektera över livet samtidigt som du kommer bort från kaoset som finns inombords.

Förändra ditt perspektiv på livet

Ditt perspektiv kommer att förändras till det bättre om du unnar dig mer dit på stranden. Naturen i sig har alltid haft en positiv effekt, men stranden kommer framfallt göra underverk för din själ.

Att det är trevligt att gå till stranden vise jag redan, men att det även ska vara bra för kropp och själ hade jag ingen aning om.

Det är bara att packa picknic-korgen, solskyddsfaktion och badkläderna, för om du vill må extra bra i sommar är det bäst att du hänger mycket vid vattnet.

Pexels

Dela gärna denna artikel med någon som tycker om sommaren så att de också får ta del av alla fördelar med att vara på stranden.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna