Forskare varnar: Ditt kontokort gör dig fet.

Sommaren och badsäsongen är här. Nu vill man gärna se så bra ut som möjligt när man ligger på stranden. Här listar vi ett antal bisarra teorier till varför man blir överviktig – och hur man klarar sig undan.

För att inte tvingas smyga runt i vassen i sommar är det många som tänker ett extra varv på sin träning – och på hur man äter. Samtidigt finns det tusentals råd och knep för dem som vill hålla vikten, några av dem mer spektakulära och udda än andra…

Man brukar till exempel tala om att oregelbundna måltider kan leta till fetma i längden, men det finns även de som hävdar att sjusovare riskerar att lägga på sig några extra kilon – detta baserat på en sex-årig studie av folk boende i Quebec i Kanada. Där fann man att de som sov mer än nio timmar per dygn helt enkelt var mer överviktiga, skriver Daily Mail som tagit del av rapporten.

En av de konstigare teorierna till fetma är att särskilt extroverta personer gärna har något kilo plus innanför bältet – och det beror inte på att man bjuds på många mingelfester med stabbiga snittar. Nej, forskare i Japan – som studerat 30 000 individer i en internationell studie – fann att man som utgående person löpte 1.73 gånger högre risk att bli just överviktig, till skillnad från dem som är introverta till sättet. Anledningen, tror man, är för att dessa personer i större grad tenderar att ta efter sina medmänniskors matglada beteenden, skriver tidningen.

Men vill man på ett enkelt sätt hålla ner midjemåttet är det inte svårare än att börja använda kontanter när man handlar, menar David Just, beteendeforskare på Cornvell University i USA. Enligt en studie som presenterades 2011 av professorn och hans medförfattare lägger personer som handlar med kontokort upp emot 40 procent mer pengar på ohälsosam mat än de som bär runt på lite sedlar och mynt. Anledningen, tror man, är att kontanter tvingar fram ett planerat handlande – där man inte löper samma risk att plocka på sig den där spontana godispåsen på väg mot kassan, noterar Daily Mail.

Så ett bra tips är alltså att klippa plastkortet för att få till den där schysta strandkroppen. Ett smidigare sätt än att tvinga sig ut i joggingspåret, om man ska vara helt ärlig.