Forskare: Så ofta borde du byta handduk. Att det var så mycket bakterier kunde jag inte tro.

Kanske borde jag tvätta lite oftare… Om vi ska tro forskarna samlas bakterier och hudrester ganska lätt på handduken. Så här ofta borde du tvätta enligt professorerna!

Det är ju aldrig fel sno in sig i en varm handduk när man duschat färdigt…

Imgur

Men hur ofta ska man egentligen tvätta sina handdukar? Är det efter en vecka? Eller tre veckor?

Imgur

Om du tvättar dina handdukar en gång i veckan ligger du ganska bra till…

Jag hade ingen aning om det här. Men enligt forskarna ska du tvätta handduken när du använt den tre gånger. Så fort du använder handduken absorberar den upp döda hudceller från hela kroppen. Ju våtare handduken är, desto större chans är det att bakterier frodas.

– Handdukar som används efter att du har badat eller duschat, och som blir lite fuktiga, ska hängas på tork och bara användas upp till tre gånger, säger forskaren Kelly A. Reynolds, som är professor i miljöhälsovetenskap vid University of Arizona, till Buzzfeed Life.

Du kanske märker att handduken luktar lite efter bara några gånger? Det är din hud och miljarder av bakterier som hittat dit. Använder du en handduk att tvätta av ansiktet med ska den tvättas efter varje gång, säger forskaren.

– Rester från smink eller döda hudceller tas snabbt upp av handduken. Om handduken blir väldigt blöt och inte bara fuktig tar det längre tid för den att torka. Ju längre handduken är blöt, desto bättre chans för bakterier att växa till oacceptabla nivåer, säger Reynolds.

Publicerad av Newsner Vetenskap, gilla oss gärna: