Forskare visar hur ofta du egentligen ska duscha. Men du kommer att häpna när du ser resultatet.

Så här är det: Jag älskar att duscha. Länge och ofta och varmt. Men! Nu visar det sig att jag varit helt fel ute, enligt forskningen.

Det är inte helt ovanligt att duscha varje dag. Det är ett sätt att känna sig fräsch, piggna till på morgonen eller tvätta sig efter jobbdagen. För den som tränar kan det till och med bli oftare än så. Men har du någon gång funderat på hur ofta du egentligen behöver duscha?

Enligt två dermatologer som Buzzfeed pratat är svaret: Inte alls så ofta som du tror. Hur ofta vi duschar och vad vi upplever som kroppslukt är mer ”ett kulturellt fenomen”, enligt Dr. Joshua Zeichner.
– Vi tvättar oss för ofta i det här landet och det är viktigt att inse. En stor del av anledningen till att vi gör det beror på sociala normer.

Enligt Buzzfeed är en stor del av förklaringen effektiv reklam. Efter det amerikanska inbördeskriget blev både reklam och badrumstvål vanligare inslag i USA, enligt författaren Katherine Ashenburg. Budskapet som trummades in var ”Använd tvål – bli vacker”.

Men här kommer problemet. Det kan vara så att när man duschar för ofta så gör man mer skada än nytta.

Varmvatten kan torka ut och irritera huden, tvätta bort bakterier som existerar på huden naturligt och som är bra för den. Det kan bildas små sprickor, vilka kan leda till infektioner.

duscha_duscha

De två forskarna är överens om att små barn inte ska badas dagligen. Att exponeras för smuts och bakterier i tidig ålder kan nämligen göra den mindre känslig.

Givetvis är det så att om du tränar eller har ett fysiskt arbete så kommer du att vilja duscha oftare. Men! Att göra det varje dag är faktiskt inte nödvändigt, enligt forskarna. Varannan eller var tredje dag är fullt tillräckligt.

Känns det ofräscht? Blöt upp och tvåla in en trasa över de delar av din kropp som känns ofräscha. Det räcker gott!

Publicerad av Newsner Vetenskap, gilla gärna.