Forskarens enkla metod för att förutspå Alzheimers kan alla testa där hemma.

Varje år drabbas cirka 25 000 svenskar av olika demenssjukdomar. Av dessa handlar cirka 70 procent av sjukdomarna om Alzheimers, enligt alzheimerforeningen.se. Denna hemska sjukdom, som angriper och skadar hjärnans celler, kan vara väldigt plågsam för dig och din familj – men om läkarna upptäcker och sätter in behandling tidigt så blir i alla fall sjukdomseffekterna försenade. Nu har doktoranden Jennifer Stamps upptäckt en metod som kan göras hemma om du är orolig för att du har sjukdomen. Den är dessutom både enkel och kostnadseffektiv: allt som krävs är lite jordnötssmör och en linjal.

Ett tidigt tecken på Alzheimers är att kranialnerven som styr vårt luktsinne blir försämrat – och genom forskningen, som genomfördes på University of Florida i USA, har Jennifer Stamps upptäckt att personer med Alzheimers har sämre luktsinne i sin vänstra näsborre än i sin högra.

Detta genom att bara använda jordnötssmör och en linjal. Personerna med Alzheimers kunde nämligen känna doften från jordnötssmör på 20 centimeters avstånd i sin högra näsborre, samtidigt som burken behövde vara 10 centimeter närmare näsan för att de skulle kunna känna doften med den vänstra näsborren.

Om doften av jordnötssmör är betydligt svårare att notera i din vänstra näsborre än i din högra kan detta alltså indikera ett tidigt skede av sjukdomen.

Det behöver naturligtvis inte vara så att du har Alzheimers bara för att du inte känner doften på samma avstånd, det kan finnas andra orsaker. Men om du misstänker att du har Alzheimers – gör då Jennifers test och prata sedan med din läkare, då det kan vara en bra varningssignal.

Här kan du se ett videoklipp där läkaren blir intervjuad:

Du får gärna dela vidare metoden på knappen här under så fler kan ta del av metoden!