Forskarna: En chokladbit om dagen kan vara bra för hälsan.

En liten chokladbit till kaffet tackar jag aldrig nej till. Och kanske är det ett vinnande recept för hälsan också. En brittisk studie visar att 100 gram choklad om dagen kan hjälpa till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Studien, som har publicerats i British Medical Journal, har hämtat ut fakta som finns i EPIC Norfolk-registret. Registret innehåller uppgifter om kön, ålder, matvanor, fysiskt aktivitet och tobaksvanor. Det går också att se hur mycket och vilken sorts choklad som personerna äter.

Forskarna tittade just närmare på britternas chokladkonsumtion under 12 år. Befolkningsstudien visade att att de som åt runt 100 gram choklad om dagen i genomsnitt hade 25 procent lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, rapporterar Sveriges Radio.

chocolate-328531_640

Lars Lind är professor i kardiovaskulär epidemiologi och studerar själv riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar. Han tycker studien är välgjord.

– Rent generellt tycker jag de har gjort studien enligt konstens alla regler. Materialet är stort och man har följt patienterna under lång tid, säger han till Sveriges Radio.

Men för att verkligen bevisa sambandet mellan chokladätande och minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar krävs utförligare experiment där man kan se orsak och verkan.

– Studien visar på indikationer att choklad skulle vara nyttigt. Men för att vara riktigt säkra skulle man behöva göra en behandlingsstudie där man lottar folk mellan aktiv behandling och placebobehandling, säger Lars Lind.

Studien finansierades av The Medical research council och Cancer Research UK.

Bildkälla

Vill du ha fler artiklar om detta i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.