Forskarna: Ost minskar risken för fetma och gör så att du lever längre.

Är du en ostälskare? Då har vi glädjande nyheter att meddela. En ny studie visar att du som äter mycket ost får bättre ämnesomsättning och löper mindre risk för att drabbas av fetma.

Studien, gjord av danska forskare, visar att hög ostkonsumtion faktiskt kan vara hälsosamt. Bland annat kan det ge snabbare ämnesomsättning och minskad fetma.
Forskare vid Århus universitet undersökte det faktum att fransmännen tenderar att leva långa och hälsosamma liv, samtidigt som den äter mycket ost och dricker en hel del vin.

Forskningresultaten publicerades i i Journal of Agricultural and Food Chemistry. Enligt forskarna finns det en del som tyder på att jästa mejeriprodukter, såsom ost, är positivt för hälsan och ett långt liv.

Forskarna jämförde urin och avföringsprover från 15 män vars dieter antingen innehöll ost eller mjölk, eller en kost med bara mejeriprodukten smör. Man fann att de som åt ost hade högre nivåer av smörsyra, en syra som kopplas till minskad risk fetma och högre ämnesomsättning. Smörsyra är en anti-inflammatorisk fettsyra som även kan få upp kroppens energiförbrukning och förbättra insulinresistensen.

Även om denna danska studie är liten, så finns det ytterligare forskning på området som stödjer teorin. Under 2012 visade ett forskningsteam att särskilt roquefortost hjälpte mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Publicerad av Newsner smak, gilla gärna