Forskarna: Så kan rödbetsjuice ersätta mediciner

Den enda gången jag själv äter rödbetor är när det vankas pyttipanna.

Men det kanske är läge att köpa hem lite mer av denna rotfrukt.

En ny svensk forskningsstudie kan nämligen visa hur rödbetsjuice i framtiden kan ersätta läkemedel för vissa sjukdomar och göra underverk för din kropp.

Rödbetor

I september beslutade Hjärt- och Lungfonden att ge anslag till en ny klinisk studie vid Karolinska institutet. Där ska patienter med hjärt- och njursjukdom eller typ 2 diabetes få delta i en studie för att undersöka rödbetans möjligheter att minska risken för diabetes, njursvikt och hjärt-kärlsjukdom.

Patienterna i studien ska få dricka två glas rödbetsjuice varje dag. Forskarna kommer mäta deras blodtryck, njurfunktion och hur insulinkänsligheten påverkas.

Resultatet från studien kan leda till att rödbetsjuice blir en tilläggsbehandling eller får ersätta vissa läkemedel som både är dyra och kan ge biverkningar, skriver Hjärt- och Lungfonden.

6 medicinska effekter av att dricka rödbetsjuice:

  • Skyddar magen

Om du dricker rödbetsjuice bildas kväveoxid i kroppen – något som aktiverar slemhinnornas egna skyddsmekanismer. Det minskar också risken för till exempel magsår, enligt en studie vid Uppsala universitet.

  • Du orkar mer

Kväveoxiden ökar blodflödet till musklerna och det är känt att just detta förbättrar musklernas syreupptagninsförmåga. Musklernas syreupptagning är viktigt för att du ska orka och ökar uthålligheten vid fysisk ansträngning

  • Kan motverka typ 2 diabetes och njursjukdomar

Tesen i den nya studien vid Karolinska institutet som snart ska dra i gång är att nitratet i rödbetsjuice kan motverka oxidativa stress. Många sjukdomstillstånd anses vara orsakade av en ökad oxidativ stress, bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

  • Ökar sexlusten 

En hel del talar för att den blodkärlsvidgande och blodflödesökande effekten även kan höja sexlusten och potensen. Nitratet i rödbetsjuice kan också motverka stress, något som stör de hormoner som styr sexlusten.

  • Fördröjer åldrandet

När metall oxiderar kallar vi det rost, när människor oxiderar kallar vi det åldrande. Åldrande anses delvis vara orsakat av oxidativ stress, något som nitratet i rödbetsjuice trots motverka.

Rödbetsjuice bidrar dessutom till en frisk hjärna och samtidigt kan kolinet som finns i rödbetor hjälpa dig att återhämta dig snabbare från skador och inflammationer. 

Pixabay

Prova att börja dricka 1–2 dl rödbetsjuice om dagen om du vill få till den kärlvidgande effekten och det ökade blodflödet.

Många kanske redan visste att rödbetor är bra och nyttiga – men att det kunde vara så här viktigt och hälsosamt hade jag faktiskt ingen aning om.

Dela gärna vidare informationen på Facebook, så att alla dina vänner kan lära sig om rödbetans alla hälsofördelar!