Forskarna: Sarkastiska människor är smartare, sexigare och mer framgångsrika

Att säga ”Du borde bli komiker” efter att någon dragit ett dåligt skämt. Eller säga ”Det där gick ju bra” när det gått dåligt för någon är en form av hånfull kritik. Men det kan också ha en positiv effekt och göra mer än vi tror…

Det har nämligen visat sig att de personer som använder sarkasm i dagliga konversationer är lite smartare, anses mer attraktiva och ofta är mer framgångsrika.

Enligt läkaren Katherine Rankin, som arbetar med neuropsykologi på University of California, ska sarkasm från början ha varit en överlevnadsegenskap för att stärka relationer och bygga band. Det krävs en viss typ av hjärnaktivitet för att uppfatta sarkasm, något som utmanar hjärnan mer än vad genuint ärliga kommentarer gör. Förmågan att avkoda sarkasm är starkt kopplad till förmågan att läsa av andra människor, vilket är ett tecken på hög intelligens.

Även The Washington Post har uppmärksammat de nya rönen kring sarkasm. De berättar om en studie där 375 ingenjörerstudenter deltog för att se effekterna av sarkasm. Det visade sig att när studenterna använde sig av sarkasm så blev de bättre på problemlösningar och var mer fokuserade.

Så att använda sarkasm verkar få oss att tänka utanför boxen och hjälpa oss att nå framsteg på de områden där vi vill fokusera på.

Men det slutar ju så klart inte där. Forskare som publicerat sitt material i Psychology Today har även noterat att kvinnor upplever sarkastiska män som mer attraktiva, intelligent och sociala. Humor och en känsla för ironi har uppenbarligen en väldigt stor attraktionskraft.

Om man kan ta ett skämt, och dra ett, så är det alltså större sannolikhet att man blir framgångsrik i livet. Det handlar alltså inte bara om att vi blir smartare och sexigare när vi använder lite sarkasm utan de personer som gör det har i regel lättare att fokusera på sina mål och det är därför de blir mer framgångsrika.

Så, nu vet ni att människor som är sarkastiska är lite sexigare, smartare och framgångsrikare – så ut och var lite dryga och hånfulla mot er omgivning. Äh, jag skojade bara. Eller gjorde jag?

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.