Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Forskarna: Snart kan två män få gemensamt barn med ny cellteknik.

I framtiden kommer två män att kunna få barn. Med varandra. Genom att manipulera könsceller skulle stamceller från en man kunna användas för att producera ett ägg, enligt en artikel i Cell.

När två män vill skaffa ett barn tillsammans är man i dag hänvisad till adoption eller att använda en surrogatmamma. I det första fallet skulle ingen av föräldrarna ha en biologisk koppling till barnet, i det andra bara den ena.

Men nu tror forskare att det i framtiden kommer vara möjligt att manipulera outvecklade könsceller innan de utvecklas till en kvinnlig eller manlig cell. Det skulle då kunna vara möjligt att använda stamceller från en man för att skapa ett ägg. Det är genomförbart tack vare att mannen har all nödvändig information på sin X-kromosom, den kvinnliga kromosom han har från sin mamma.

Att använda den här typen av teknik handlar dock inte bara om att det ska vara fysiskt möjligt. Genmodifiering på människor är något av en gråzon och har många motståndare, skriver iflscience.com. Många fruktar att en allt för lössläppt reglering skulle kunna leda till så kallade ”designer-bäbisar”.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna