Forskarnas genombrott: Kan ha hittat botemedlet mot alla typer av cancer.

Varje år drabbas ungefär 50 000 svenskar av cancer och trots att den vård som erbjuds idag många gånger är riktigt bra, leder diagnosen fortfarande till döden för många som drabbas. Men nu kommer hoppfulla nyheter från forskare i Danmark som gjort en upptäckt som kan komma att revolutionera cancervården framöver, rapporterar DR.

Danska forskare har tillsammans med kollegor på University of British Columbia i Kanada gjort en upptäckt som kan komma att rädda miljontals människoliv i framtiden. De kan nämligen ha hittat ett botemedel mot cancer.

– Vi har hittat ett sätt att träffa alla typer av cancer. Om detta kommer att fungera, kommer vi att kunna erbjuda behandling till människor där ingen behandling finns idag, säger professor Ali Salanti på Köpenhamns Universitet till DR Nyheter.

Upptäckten kom som en slump. Forskarna letade efter ett botemedel mot så kallad ”graviditetsmalaria” som sätter sig på moderkakan hos gravida kvinnor och upptäckte då att malariaproteinet också satte sig på cancerceller.

Det gav forskarna idén att använda det giftiga ämnet i malariaproteinet för att på så sätt identifiera cancerceller och sedan angripa dem.

– På detta sätt fungerar malariaprotein som en värmesökande missil. Det går helt enkelt in och binder sig till cancervävnaden och sedan slår det giftiga ämnet helt enkelt ihjäl cancern, säger Ali Salanti.

Sedan upptäckten har forskarna genomför flera tester på djur med olika typer av cancer. Och det tycks fungera.

– Baserat på data från de senaste åren ser vi att behandlingen är effektiv på 95 procent av all form av cancer. Så det här är något som slår mycket, mycket brett.

Skulle forskarna lyckas utveckla och ta fram en framgångsrik cancerbehandling som fungerar även på människor finns risken att den till en början endast ges till rika medborgare som har råd med ny och dyr behandling. Men forskarna är tydliga med att de helst ser ett annat scenario.

– Det finns många stora kommersiella intressen när man talar om ett potentiellt botemedel mot cancer. Men vårt mål är att göra det här till en billig produkt. Det är vårt önskescenario, säger Ali Salanti till DR.

Förhoppningen är att behandlingen ska kunna testas på människor inom de närmsta fyra åren.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna