Forskarnas upptäckt: Nu kan tänderna snart reparera sig själva.

Bland det värsta jag vet är att gå till tandläkaren. Trots att jag vet att det är duktiga yrkesutövare som ska ge sig in i min mun med sina verktyg kan jag inte låta bli att vara nervös och näst intill skräckslagen över vad som ska hända och ännu värre blir det om de plockar fram borren. Högst upp på min lista står dock rotfyllningar. Därför jublade jag högt åt den här nyheten som faktiskt kan innebära att plågsamma rotfyllningar kan komma att bli ett minne blott i framtiden. Ny forskning kan nämligen göra att tänderna reparerar sig själva. Läs mer här under.

Det är forskare vid universitetet i Nottingham och vid Wyss institutet vid Harvards universitet som gjort den spännande upptäckten som kan komma att revolutionera tandvården.

De har nämligen upptäckt att en ny typ av stamcellsfyllning kan placeras direkt vid tandens pulpa, det vill säga vid den mjuka vävnaden inne i tanden. Väl där stimulerar den kroppens egna celler till att reparera och återskapa dentin (en hårdvävnad i tanden).

Pixabay

– De tandfyllningar som finns idag är giftiga för cellerna och därför inte kompatibla med pulpvävnaden inne i tanden, säger doktor Adam Celiz vid Nottinghams universitet till Daily Mail och fortsätter:

– Vid fall av infektioner och skador på rotkanalen utförs idag ofta en rotfyllning för att ta bort den skadade vävnaden. Vi har utformat ett syntetiskt biomaterial som kan användas på samma sätt som tandfyllningar men som kan placers i direkt kontakt med tandvävnaden i pulpan för att stimulera dess egna stamceller för att reparera och förnya vävnaden.

Forskarnas förhoppning är nu att deras upptäckt skall komma att revolutionera tandvården. Nyheten är också extra trevlig för de som inte tycker att den rotfyllning är världens mest trevliga upplevelse.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna