Forskning: Att skaffa flera tatueringar kan förstärka ditt immunförsvar.

Har du en tatuering? Flera kanske? Eller har du länge drömt om att tatuera dig men inte riktigt haft råd eller vågat? Tatueringar är nästan mer regel än undantag numera och är inte längre så kontroversiellt som det en gång var. Men det finns fortfarande många som är tveksamma till att låta en annan människa rista in bläck i huden på dem och som funderar över dess hälsoeffekter. Nu visar ny forskning något många troligtvis aldrig ens hade kunnat föreställa sig: att ha flera tatueringar kan bidra till bättre immunförsvar.

Forskare vid Alabama universitet i USA har kommit fram till att skaffa flera tatueringar kan på ett sätt vara som att gå till gymmet och träna. Tatueringar kan nämligen förstärka immunförsvaret, enligt en studie, och gör därmed tatuerade människor bättre på att klara sig från infektioner.

Studien har publicerats i American journal of human biology.

Bildkälla: Mostphotos

tattoos

Det gäller dock att ha flera tatueringar för att det ska fungera. Att bara skaffa en kan bryta ner kroppen och göra den mer mottaglig för infektioner.

– Det är lättare att bli sjuk. Du kan bli förkyld eftersom kroppens försvar blir sämre av stressen från att skaffa en tatuering, säger Christopher Lynn, docent i antropologi vid Alabama universitet i ett uttalande.

Han jämför att skaffa sin första tatuering med att gå till gymmet otränad. Musklerna blir till en början ömma och kroppen utmattad – men för varje träningspass bygger du upp musklerna. När kroppen har stressats återgår den till sitt normalläge. Men fortsätter man stressa kroppen om och om igen anpassar den sig – och blir starkare.

Forskare vid Alabama universitet tog salivprover från frivilliga tatueringskunder och mätte sedan nivåer av antikroppen immunoglobulin A och hormonet kortisol, som ofta utsöndras vid stress, före och efter kunderna tatuerade sig. Det visade sig att nivåerna av immunoglobulin A minskade rejält hos dem som skaffade tatueringar för första gången – men inte lika mycket hos dem som hade flera tatueringar.

– När man skaffar en tatuering mobiliseras kroppens immunförsvar för att kämpa emot möjliga infektioner i närheten av den nya tatueringen, säger Christopher Lynn.

En kropp som tatueras regelbundet höjer alltså tröskeln för när det är nödvändigt att immunförsvaret reagerar, enligt studien.

Det låter logiskt när man läser om det, men studien innefattade enbart 24 kvinnor och fem män – som är för lite för att dra generella slutsatser. Så den som vill förbättra sitt immunförsvar bör välja ett annat sätt än att skaffa tatueringar …

Tycker du att detta var intressant läsning? Dela gärna vidare!

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna