Forskning avslöjar: Kvinnor behöver mer sömn än män.

Hemma hos mig blir det ofta livliga diskussioner när jag hävdar att jag som kvinna faktiskt behöver mer sömn än min man. Han tycks aldrig förstå mina argument om att jag har mer att tänka på än honom, men nu har jag äntligen fått bevis för att jag faktiskt har haft rätt i alla dessa år. Det här är underbara nyheter för alla kvinnor som älskar att ta oss en rejäl sovmorgon.

Professor Jim Horne, på sömnforskningsinstitutet vid Loughborough universitet, menar nämligen att kvinnor överlag behöver mer sömn än vad en man gör. Förklaringen finns i hjärnan – en kvinnans hjärna är enligt forskningen mycket mer komplex än hos män.

– Ju mer komplex hjärna, desto mer sömn behöver du. Kvinnor har en förmåga att göra flera saker samtidigt och är mer flexibla. De använder helt enkelt mer av sin hjärna än vad män gör. Därför behöver de också sova mer, säger Horne till brittiska Metro.

Studier har dessutom visat att sömnbrist påverkar kvinnor betydligt starkare än män och att kvinnor som får för lite sömn eller sover orolig löper större risk att känna sig deprimerade, fientliga eller arga.

Det enda undantaget är män som har ett jobb där det krävs att de tar viktiga beslut.

– Men troligtvis behöver de ändå inte lika mycket sömn som en kvinna, säger professor Jim Horne.

Dela gärna vidare så att alla män en gång för alla förstår varför kvinnor behöver lite mer sömn!