Forskning: Choklad kan få dig att känna dig lugnare.

Chokladens, eller snarare kakaons, positiva effekter för kroppen och hälsan är många och ganska kända. Choklad är bland annat bra för hjärtat, blodsockret och gör sig lycklig. Här kan du läsa mer om det. En ny studie visar nu också att ämnen i choklad kan få dig att känna dig lugnare.

Enligt en ny studie från Swinburne University of Technology i Australien är choklad inte bara gott – det är också lugnande och får dig att känna dig mer tillfreds.

Det är som vanligt den mörka chokladen, som innehåller antioxidanten polyfenol, som är bra att äta. Det är sedan tidigare känt att polyfenoler har positiva effekter på kroppen, och nu har forskarna tittat närmare på vilken effekt de har på människors humör.

– Choklad brukar kopplas samman med bättre humör. Den här kliniska studien är kanske den första att vetenskapligt demonstrera de positiva effekterna polyfenoler har på humöret, säger Matthew Pase från Swinburne University of Technology i ett uttalande.

I studien skulle 72 män och kvinnor dricka en mörk chokladdryck med 500, 250 eller 0 milligram polyfenol varje dag i 30 dagar. De som fick i sig mest rapporterade att de kände en ökad känsla av lugn och tillfredsställelse.

En vanlig platta mörk choklad av bra kvalitet innehåller ungefär 120 milligram polyfenol, skriver Illustrerad Vetenskap.

Forskarna har dock inte kunnat koppla chokladintaget direkt till det förbättrade humöret. Nu ska de med fortsatta försök försöka bevisa att det finns ett samband mellan polyfenol och känslan av lugn.

En härlig nyhet för oss chokladälskare! Men tänk på att det är mörk choklad som avses, inte mjölkchoklad och vit choklad. Och det är aldrig bra att få i sig för mycket av det goda.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna