Forskning: Choklad nästan tre gånger så effektivt mot hosta som medicin.

Februari, eller vabruari, är här. Med snuviga näsor, kalla händer, feber – och hosta. Jag får nästan alltid fruktansvärd rethosta när jag är förkyld. Jag hostar så mycket att jag får gratis träningspass för magen, och inte kan sova om nätterna. Efter några dagar brukar jag få nog och gå till något apotek för att vädja om en mirakelkur. Men forskning visar att hostmedicin inte behöver vara den mest effektiva medicinen. Choklad fungerar bättre. Hurra för oss chokladälskare!  

Är du trött på hosta? Trött på att försöka kurera den med te, honung och ingefära? Och tycker du att hostmedicin smakar äckligt? Grattis! Du kan dricka ett par koppar varm choklad i stället. Forskning visar att choklad kan vara närmare tre gånger bättre än vanlig hostmedicin vid hosta.

Mostphotos

1110536-hot-chocolate

Det är ingrediensen teobromin, som finns i kakao, som har denna effekt på ihållande hosta. Ämnet ger också mindre biverkningar än traditionell hostmedicin. Det visar en studie från Imperial college London, som publicerades i FASEB journal hösten 2004.

Forskarna gav friska försökspersoner teobromin, placebo eller kodein som finns i receptbelagda hostmediciner. Sedan fick de ett ämne som heter capsaicin, som används i kliniska studier för att framkalla hosta. Koncentrationen av capsaicin behövde vara ungefär tre gånger högre i teobromingruppen jämfört med placebogruppen. Kodeingruppen behövde bara marginellt mer capsaicin än placebogruppen för att börja hosta.

Mostphotos

374111-chocolate-bar

En läkare på en vårdcentral i Norrköping har tidigare rekommenderat patienter att äta choklad i stället för att ta medicin, bland annat med hänvisning till denna engelska studie. Men han har fått mothugg från Läkarförbundet, som inte tycker att man kan förlita sig på en enstaka vetenskaplig rapport. Det har Dagens Medicin rapporterat om.

Precis som vanligt med forskning är det svårt att veta vad man ska tro på. Forskning kan också genomföras på så många olika sätt. Men nästa gång jag får hosta tänker jag nog i alla fall testa att dricka varm choklad. Hjälper inte det har jag ju ändå fått i mig en god och värmande dryck 🙂

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna