Forskning: Det händer i hundens kropp när den ser en människa.

Hunden beskrivs ofta som människans bästa vän. Och i en ny studie verkar det som att människan även är hundens bästa vän. Forskning visar att den där blicken ditt älskade husdjur ger dig när du kommer hem från jobbet eller semestern är långt mer än bara en blick.

Hunden har varit människans bästa vän så länge som 18 000 år enligt I fucking love science.

Nu har forskare från University of Mexico megnetröntgat hundar för att komma underfund med hur hundarna reagerar känslomässigt när de kommer i kontakt med människor. Studien varade i fyra månader och resultatet har publicerats i Plos one.

Forskarna tränade totalt sju hundar, fem border collies, en golden retriever och en labrador, att hålla sig vakna och stilla i magnetröntgen. Där visades 50 bilder på människor med olika ansiktsuttryck och 50 bilder på vanliga objekt.

Enligt forskarna ändrades hundarnas hjärnaktivitet dramatiskt när de såg bilder på människor. En del av hjärnan som kallas temporal- eller tinningloben lyste till exempel upp med aktivitet. Tinningloben kontrollerar och utlöser bland annat känslomässiga reaktioner, enligt nervsystemet.se.

En annan del av hjärnan, som forskarna tror är involverad i belöningsprocessen, visade också mer aktivitet när hundarna såg bilder på människor än när de såg bilder på objekt. Enligt forskarna tyder detta på att hundarna ser synen av en människa som en större belöning än synen av objekt.

Detta tyder på att hundar har en god förmåga att känna igen människors ansikten och känslomässiga signaler, enligt studien.

– I det här fallet visade de ansiktsuttryck och kom fram till att i grund och botten triggas samma områden i hjärnan hos hundar som hos människor när det kommer till att läsa och förstå ansiktsuttryck, säger Bradley Smith, djurbeteendevetare från Central Queensland University i Australien till ABC Australia.

Nathan Williams, en hundbeteendespecialist i Queensland i Australien, jobbar med problemhundar på djurhem. Enligt honom har hundar utvecklats i tiotusentals år för att upptäcka även de mest dolda uttrycken i människors ansikten.

– En hund kan se hot i personer bättre än vi när ansiktsuttrycken är väldigt subtila. De är så subtila att inte vi kan läsa dem men en hund kan känna igen dem, säger han till ABC Australia.

Detta kan förklara varför hundar ibland skäller oförklarligt på främmande människor. Och visst visar detta forskningsresultat att hundar är utomordentliga djur att ha i sitt liv?

Nu vill forskarna testa samma sak med katter, skriver ABC Australia.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna